To je to što me zanima!

Uskoro u primjeni? Testiraju uređaj koji otkriva rak u dahu

Uskoro započinje testiranje uređaja koji detektira organske spojeve koje u našem organizmu proizvodi rak i mogao bi pomoći u dijagnostici svih vrsta raka u ranoj fazi, kažu stručnjaci
Vidi originalni članak

Liječnici u Velikoj Britaniji testirat će uređaj koji testira dah i navodno u roku od samo sedam minuta može detektirati kemijske spojeve koje u organizmu proizvodi rak. Testira se tako da čovjek izdahne preko usnika u uređaj, koji je spojen na računalo koje odmah provodi testiranje daha.

Iako je inicijalno kreiran za otkrivanje raka pluća, pretpostavlja se da uređaj prepoznaje hlapljive organske spojeve koji mogu pomoći u otkrivanju svih vrsta raka u vrlo ranim fazama.  

Testiranje će se provoditi u dvije britanske bolnice u suradnji s Državnim zavodom za zdravstveno osiguranje Velike Britanije, te u dvije američke bolnice, gdje će ukupno biti obuhvaćeno nekoliko stotina pacijenata, piše Daily Mail.  

DIGLI SU RUKE OD NJE, ALI... Izgubila je 194 kg, ali kada su se kamere ugasile, udebljala se

Stručnjaci tvrde da testovi rade na razini nanočestica i nude visoku razinu točnosti. Ukoliko se uređaj pokaže djelotvornim, mogao bi ući u primjenu u roku od dvije godine od početka kliničkih ispitivanja u Britaniji, tvrde u Ancon Medicalu, tvrtki koja stoji iza nove tehnologije. 

Idi na 24sata

Komentari 13

  • 08.07.2019.

    Dakle kao i miris proljetnoga cvijeća u zraku postoji i miris koji upućuje na bolest. U dahu, znoju i urinu npr. Već dugo se može dokazati rak mokraćnih puteva, pomoću pasa koji su spacijalno trenirani i na osnovu približavanja urinu bolesnika sa potpunom sigurnošću identificiraju rak kod pacijenata. Dah naravno nije samo zrak, koji napušta tijelo. On je genetski " otisak prsta", a može i više. Liječnici mogu na osnovu molekula u dahu doista prepoznati uzročnike i to prije nego je došlo do pojava simptoma specifičnih za određene bolesti. Moraju se dakle prije svega, tipične kemijske signature nekog tumora naći, na osnovu kojih se razne vrste tumora diferencieraju u nalazu. Dakle ne samo pomoću urina. Otprilike oko 400 do 600 organskih spojeva egzistira i dokazivo je u dahu, a mogu se izdvojiti u gasovima izdisaja. A analitiku zanimaju karakteristična mustra komponenata u gasovima daha ioni pokretne spektrometrije izomeri,koji se podijele po veličini. Metoda po kojoj se radi, dokazuje bilioniti dio grama po litri zraka i toliko je precizna, da prikazuje prisustvo ostataka ljepila npr iz tepiha čak, a kamoli što drugo.

  • nerminius 08.07.2019.

    Svi se bojimo da će nam nešto otkrit za što još ne znamo pa izbjegavamo preglede a sad će to biti moguće odmah.......

  • 08.07.2019.

    ništa značajno pronađite lijek za rak

Komentiraj...
Vidi sve komentare