To je to što me zanima!

Uštedite energiju i rublje sušite na štriku umjesto u sušilici

Odjeću, ako ste je malo nosili možete pak osvježiti sprejem za odjeću kojim je lagano možete pošpricati rublje, pogotovo posteljinu, i povratiti joj svježinu bez potrebe za pranjem...
Vidi originalni članak

Kad god možete, preskočite ciklus pretpranja ako vaša odjeća nije jako prljava. Također, izbjegavajte korištenje sušilice ako je moguće. Jedan ciklus sušenja rublja u sušilici može potrošiti dvostruko više energije od prosječnog ciklusa perilice rublja. Najbolje i najzdravije je rublje objesiti na štrik da se osuši na zraku. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ne samo zato što ćete tako uštedjeti energiju i doprinijeti očuvanju okoliša već i zato što će rublje biti mirisnije i svježije. Naše majke i bake vrlo dobro znaju kako majice, hlače, donje rublje i košulje osušene na zraku i suncu odišu nekim posebnim mirisom. Međutim, u današnje užurbano vrijeme malo tko ima vremena da se bakće s vješanjem rublja. Ipak, to nije razlog da ne razmislimo o vraćanju nekim starim navikama i običajima.

Dakle, ako imate mogućnosti, svakako odjeću sušite na rastegnutom užetu ili žici na zraku i suncu. Jednostavno je. Iako se ljudi često žale kako im odjeća, naročito traperice i ručnici, nakon sušenja na žici bude kruta i hrapava, to možete izbjeći ako prije ciklusa ispiranja u perilicu za rublje dodate najviše pola decilitra octa. Vaša će odjeća biti pahuljasto meka. I ne brinite zbog mirisa octa, on će nestati dok se odjeća suši.

Osvježavanje prije pranja

Ako ste neki odjevni predmet nosili relativno kratko, a nije pokupio znoj ili prljavštinu, objesite ga na žicu da ga vjetar malo prozrači. Tako ćete smanjiti intervale pranja i uštedjeti na energiji. Nije loša ideja i da sami napravite sprej za odjeću kojim je lagano možete pošpricati i povratiti joj svježinu bez potrebe za pranjem, barem dok ne dođe vrijeme da je operete.

Sprej je idealan i za posteljinu i za donje rublje. Evo i recepta:

Sastojci:

  • žličica eteričnog ulja lavande
  • pola decilitra votke bez umjetnih aroma
  • 8 decilitara filtrirane vode

Uzmite plastičnu sprej-bocu, isperite je toplom vodom. U malenoj posudi pomiješajte ulje lavande i votku i neka odstoji koji minut. Alkohol djeluje kao emulgator koji dopušta vodi u ulju da se ravnomjerno stope. Naspite mješavinu ulja i votke u bocu, dodajte vodu i dobro protresite. Važno je dobro protresti bocu prije svake uporabe. Možete i izbaciti votku ako ne želite alkohol, ali tada je važno da još jače protresete bocu jer se ulje i voda baš ne vole u smislu miješanja. Na kraju, malo ulja lavande možete dodati i vodi u glačalu kako bi dojeća nakon glačanja bila svježa i mirisna.

EKO SAVJET Vrećice čaja možete iskoristiti kao prirodno gnojivo za biljke

Idi na 24sata

Komentari 2

  • ajetodoo 30.04.2022.

    Baš radim na tom izumu, godinama, i sad kad sam pri kaju, netko me ptretekao. Kako se se toga nije dosjetio Nikola Tesla, ili Einstein.

  • nervozni poštar 30.04.2022.

    Autoru članka Nobelova nagrada za ekonomiju.

Komentiraj...
Vidi sve komentare