To je to što me zanima!

Uvijek prelijepa nam Istra u mjesecu svibnju najjače blista

Modro i zeleno: Naš najveći poluotok mnogi zovu hrvatskom Toskanom. To je sasvim krivo. Toskanu se eventualno može nazvati talijanskom Istrom.
Vidi originalni članak

Maremonti je pojam koji turistički, enološki i gastro­nomski najbolje ocrtava Istru. To je talijanska riječ koja spaja more i planine. Modro more te obalni gradovi La­bin i Rabac, Pula i Medulin, Rovinj, Vrsar i Funtana, Poreč, Umag i Novigrad podjednako su dobar razlog za dolazak u Istru kao Pazin, Motovun, Hum, Roč, Žminj, Buzet, Opr­talj, Grožnjan, Višnjan u središnjoj Istri. 

Modro more podjednako blagotvorno utječe na lozu kao i vjetrovi koji niz padine pušu prema obali pa suše grož­đe. sprečavaju bolesti, a vinu daju svježinu. More je po­djednako dobar izvor hrane kao što su i istarske šume. U Buzetu traju dani šparuga, ispod Motovuna se vade tar­tufi, lovna sezona je u tijeku, a u Limskom kanalu vade kamenice, dagnje i kapesante. Još se hvataju sipe, a pra­va sezona morskog ribolova tek je počela. Zato ne treba čuditi kad se na tanjuru zajedno nađu škampi i gljive. 

Lijepa je Istra cijele godine, ali u svibnju, kad se unutraš­njost zazelenjela, a obalu sunce još nije posušilo, je naj­ljepša. I zato ju nije dobro nazivati hrvatskom Toskanom. Štoviše, Toskanu se može nazvati talijanskom Istrom. 

Idi na 24sata