To je to što me zanima!

Uz dodatak limuna i običan ručak postaje poslastica

Limun pomiješan sa svježim začinima, uz dodatak maslina i kapara, odlično će prijati ribljim, jelima od divljači te pilećeg mesa i teletine, ali i kolačima
Vidi originalni članak

Osim kao neizostavan dodatak mesnim marinadama, limunov sok, ali i kora, obogatit će te nadopuniti i okus nadjevima. Pomiješan sa svježim začinima, uz dodatak maslina i kapara, odlično će prijati ribljim, jelima od divljači te pilećeg mesa i teletine. U kombinaciji s kiselim vrhnjem te majonezom i najjednostavnija jela poput prženih liganja i krumpirića pretvara u slasnu deliciju.
Dodate li ga bjelanjcima, lakše ćete ih umutiti, a pjena će biti čvršća jer pospješuje vezanje. S obzirom na to da pojačava i osvježava okus voća, idealan je kao preljev za voćne salate, ali i kao dodatak kremama te kolačima od prhkog i dizanog tijesta.
>>>Čaj od limuna ublažava probavne poteškoće i simptome prehlade te snižava temperaturu. Namočite 2 do 3 kriške limuna u toploj vodi te pustite da odstoji 10-ak minuta
>>>Žličica limunova soka zadovoljava 1/10 dnevnih potreba za vitaminom C, a sadrži i kalcij, magnezij, enzime, željezo i fosfor. Limun je također najjači prirodni antioksidans
>>>Dodate li krišku limuna u alkoholno piće, neutralizirat ćete okus alkohola i dati mu blažu aromu i miris. Kokteli će izgledati glamuroznije ukrasite li njime rub čaše
>>>Limun, kao i sve vrste citrusa, stimulira apsorpciju kalcija i željeza iz hrane, stoga je idealan dodatak jelima od morskih plodova koja su najbolji izvor spomenutih minerala
>>>Poširate li jaje, u vodu dodajte nekoliko kapi limunova soka. Bjelanjak će biti kompaktniji i neće se raspasti tijekom poširanja
Pile s limunom i maslinama
Sastojci: pile (cca 2 kg), 250 g otkoštičenih zelenih maslina, 2 limuna, 2 luka, šalica pilećeg temeljca, 2 češnja češnjaka, sol i papar
Priprema: Limun narežite na okrugle kriške te pomiješajte s maslinama kojima ste dodali luk narezan na kolutove. Polovicom smjese napunite unutrašnjost pileta. Kožu pileta natrljajte maslinovim uljem. Ostatak smjese rasporedite na lim, oko pileta prelivenog temeljcem u kojeg ste dodali sjeckani češnjak. Pecite na 1,5 h na 200C
Tjestenina u žutim košaricama
Sastojci:
200 g kozica, češanj češnjaka, 2 dl vrhnja za kuhanje, 6 limunam 200 g tjestenine, sol i papar, peršin
Priprema: Popržite sitno kosani peršin i češnjak, dodajte kozice, a nakon 5 do 7 min i vrhnje za kuhanje. Tijesto skuhajte “al dente” te pomiješajte s umakom, posolite i popaprite. Odrežite gornji dio limuna, izdubite sredinu te zarežite sa strane. Napunite ga tjesteninom, a rubove limuna savijte prema unutra
Pjenasta pita od limuna
Sastojci:
Tijesto: 15 dag oštrog brašna, 10 dag šećera u prahu, 12 dag maslaca, žlica vode, Krema: 1,5 dl slatkog vrhnja, 4 jaja, 10 dag šećera u prahu, 12 žlica limunova soka, naribana korica 3 limuna
Priprema: Umijesite glatko tijesto i ohladite na 15 min. Pecite u kalupu na 190C oko 1/2 h. Kremu pjenasto umutite, prelijte preko tijesta te pecite oko pola sata na 190C dok se ne stvrdne
Artičoke u umaku od limuna i papra
Sastojci: 4 aričoke, 10 dag maslaca, sok 2 limuna, 1/8 žličice soli, 1/8 žličice bijelog papra
Priprema: Artičoke isperite hladnom vodom te odrežite oko 2 cm od vrha, uklonite oštre vrhove listova te odrežite 1 cm stapke. Kuhajte ih u slanoj vodi oko pola sata. Napravite smjesu od limunova soka, papra i soli te zagrijte na niskoj temperaturi naknadno dodavši maslac. Kad se otopi, smjesu prelijte preko kuhanih artičoka te ukrasite sitno kosanim peršinom
Teleći odresci preliveni umakom
Sastojci: 720 g telećih odrezaka, 60 g maslaca, 2 limuna, 200 g peršinova lista, 100 g majčine dušice, sol i papar
Priprema: Teleće odreske istucite, posolite, popaprite te naglo ispržite na maslacu u grill tavi tako da vanjski dio bude smeđ, a unutarnji ružičast. Izvadite ih, a na ostatak masnoće dodajite limunov sok te obilno pospite sitno sjeckanim peršinovim listom i majčinom dušicom. Pečene odreske ukrasite kriškama limuna i prelijte pripremljenim umakom.





Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare