To je to što me zanima!

Uz maštovite priloge svaki obrok postaje poseban

Neutralni okus piletine složit će se s većinom priloga - od pečene paprike do kelja sa sirom. Uz j odreske odlično se slažu gljive ili pirjano povrće
Vidi originalni članak

Nemate li mnogo vremena, a želite pripremiti zdravi prilog, slobodno posegnite za povrćem iz zamrzivača. Smrznuto povrće često je zdravije od svježeg jer se zamrzava odmah nakon branja te ne gubi vitamine i minerale stajanjem. Gotove mješavine povrća možete obogatiti vinom, maslacem ili djevičanskim maslinovim uljem. Možete ga i gratinirati u vatrostalnoj posudi s vrhnjem, jajima i muškatnim orašćićem.. Volite li više svježe zimsko povrće, bijele dijelove poriluka skuhajte na pari i prelijte bešamelom ili umakom od sira, a zelene možete sačuvati za varivo. Prokulice možete kuhati ili peći uz meso, no najukusnije će biti ako ih djelomično skuhate, uvijete u trakice slanine, pričvrstite čačkalicom i ispečete u vatrostalnoj posudi.

HELJDA S PIREOM OD MRKVE
Sastojci: 3 šalice heljde, 500 g mrkve, šalica celera narezanog na kockice, šalica narezanog mladog luka, šalica kiselog kupusa
Priprema: Heljdu kratko popržite, zatim je stavite u vruću vodu. Kuhajte 15 minuta te ostavite da se hladi. Kad se ohladi, pomiješajte je sa sitno narezanim mladim lukom, celerom kratko kuhanim na pari i šalicom ocijeđenog kiseloga kupusa. Kuhanu mrkvu protisnite tako da dobijete pire. Dodajte mu maslac i slatko vrhnje pa izmiješajte tako da dobijete glatku smjesu.

PIKANTNO POVRĆE S ĐUMBIROM
Sastojci: poriluk, velika crvena paprika, zelena paprika, mrkva, 2 češnja češnjaka, žlica gustina, soja umak, đumbir u prahu
Priprema: Poriluk očistite, prepolovite i narežite. Češnjak očistite i sitno nasjeckajte. Papriku i mrkvu očistite te narežite na trakice. Poriluk i češnjak kratko propržite. Zatim dodajte ostalo povrće: papriku, mrkvu, malo celera po želji. U 2 dl vode umutite žlicu gustina, malo đumbira u prahu i soja umaka. Miješajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. Po potrebi podlijte vodom.

SLANUTAK NA MEDITERANSKI
Sastojci: 20 dag slanutka, 2 mlada luka, velika zelena paprika, mrkva, mljevena crvena paprika, umak od rajčice, lovorov list, vegeta, kiselo vrhnje, peršin u listićima
Priprema: Na ulju kratko popržite papriku, mladi luk i mrkvu, te dodajte prokuhani slanutak koji se tijekom noći namakao u vodi. Dinstajte podlijevajući vodom i umakom od rajčice, dodavajući mljevenu crvenu papriku i vegetu. Pred kraj kuhanja dodajte lovorov list i pospite peršinom. Kad tekućina ispari, jelo je gotovo.

GRAŠAK S MRKVOM I TOFUOM
Sastojci: 150 g graška, 100 g mrkve, 150 g dimljenog tofua, 2 vezice vlasca, maslinovo ulje, curry, vlasac, soja umak
Priprema: Mrkvu izrezanu na kockice i grašak kratko kuhajte u slabo posoljenoj vodi i zatim procijedite. Vlasac isjeckajte i pirjajte na 2 žlice maslinova ulja, dodajte grašak i mrkvu te kuhajte na laganoj vatri oko 10 minuta. Tofu narežite na listiće i pomiješajte ih povrćem. dodajte soja umak ili umak od rajčice, curry, papar i sol.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare