To je to što me zanima!

Uz ovaj recept zamijesit ćete pravo bosansko tijesto za pite

Pite su u bosanskohercegovačkoj kuhinji među jelima koja se najčešće pripremaju. Zapravo su posve drukčije od onog što se kod nas uobičajeno naziva pitama
Vidi originalni članak

Posebna se pozornost pridaje tijestu jer je vrlo važno da se razvuče vrlo tanko te da kore budu gotovo prozirne i elastične, a to je posebno umijeće koje se stječe praksom.

Za dvije kore trebat će vam:

  • 500 g glatkog brašna
  • dvije žličice soli
  • 300 ml vode
  • ulje

RECEPT Pizza od starog kruha: Odlična ideja za brzinsku finu večeru

Priprema:

Brašno stavite u zdjelu, dodajte sol i odmah dodajte svu vodu. Rukom zamijesite tijesto te mijesite dok ne dobijete smjesu bez imalo brašna i grudica. Pustite neka tijesto odstoji 15 minuta, a nakon toga brašnom pospite mjesto na koje ćete ga staviti. Rubove tijesta povlačite prema sredini i lagano pritišćite te oblikujte kuglu. Tu kuglu podijelite na dva dijela pa i njih oblikujte u kuglu.

Razvaljajte tijesto na debljinu malog prsta. U jedan manji lim za pečenje stavite žlicu ulja, razmažite i stavite koru u njega. Preko nje prelijte žlicu ulja i razmažite, a postupak ponovite i s drugom korom. Ostavite ih da odstoje 20 minuta ili malo dulje, ali kraće se ne preporučuje. 

Zatim ih izvadite na stolnjak jer se tako neće lijepiti. Prvo ih počnite rastezati od sredine objema rukama. Ne gurajte cijele vrhove prstiju unutra nego radite lagano jagodicama. Možete dodati i malo octa u tijesto jer će se, kako neki tvrde, bolje razviti, ali to zaista nije pravilo. 

JEDNOSTAVNO I UKUSNO 11 recepata za slane i slatke kiflice, tijesto je jednako za sve

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 51

  • Meleša 05.06.2023.

    Joooj komentara... Kakav zadrt narod ovi Hr, svaka cast izuzetcima....

  • kritičar1 12.01.2020.

    nemam ništa protiv recepta od bilo kuda ali nama zagorcima netrebaju bosanski recepti kad imamo savršeni recept za štrukle,i zagorske mlince itd.tak i tak su najvažnije ruke koje to rade,tak da od....te više sa tom bosnom.

  • staridecko 12.01.2020.

    glatko brašno,mlaka voda,sol,ulje,,,,izraditi tijesto dok se ne počne odvajati od posude premazati uljem i ostaviti pola sata da odstoji,

Komentiraj...
Vidi sve komentare