To je to što me zanima!

Uz slasnu božićnu hranu omiljen je i domaći kruh

Vrući božićni kruh koji se još uvijek puši na stolu razdragat će cijelu obitelj te okusom i mirisom upotpuniti svako posluženo blagdansko jelo
Vidi originalni članak

Cjelokupnu blagdansku trpezu zaokružit će domaći božićni kruh. Kako biste dobili raznolikiji kruh, u bijelo brašno dodajte graham ili raženo brašno u omjeru pola-pola. Za kukuruzni kruh u brašno umiješajte kukuruznu krupicu kratko prokuhanu u dva decilitra vode. No smanjite osnovnu količinu vode. Graham brašnu te raženom ili kukuruznom nužno je dodati bijelo jer se bez njega teško dižu, a i teže se probavljaju. Sama težina kruha odredit će duljinu pečenja. Tako je na primjer kilogram tijesta potrebno peći sat vremena na 200°C.

SVINJSKO PEČENJE
Sastojci: 3 kg carskog mesa, sol
Meso kupite dva dana prije pečenja. Zarežite kožu na kocke pa je dobro nasolite. Potom meso stavite u veću posudu i prelijte osoljenom vodom (na litru vode žlica soli) tako da bude prekriveno te ostavite na hladnom dva dana. Prije pečenja izvadite meso iz vode, stavite na pleh, istrljajte solju, namažite uljem, zalijte sa 2 dl vode i stavite peći 150 minuta na 220°C. Povremeno zalijte osoljenom vodom. Nakon što ga izvadite iz pećnice narežite na deblje odreske. Poslažite kružno po rubovima većeg pladnja, a u sredini rasporedite pečeni krumpir.


BOŽIĆNI KRUH
Sastojci: 40 dag glatkog brašna, 30 dag graham brašna, 2 žličice soli, 0,5 dl mlijeka, žličica šećera, kvasac, 2,5 dl mlake vode; Za ukras: šalica oštrog brašna, žličica soli, 0,5 dl vode
U mlako mlijeko dodajte šećer, razmrvite kvasac ako je svjež ili razmutite suhi i nakon što se zapjeni, dodajte brašna. Dodajte vodu i mijesite dok se ne prestane lijepiti za ruke. Namastite pleh te formirajte tijesto od ruba do ruba.
Od sastojaka za ukras napravite duge “špagete” pa od njih napravite pletenice po rubovima kruha i na sredini napišite nešto po želji. Sve premažite žutanjkom.

FRANCUSKA SALATA
Sastojci: 3 srednje velika krumpira izrezana na kocke, 1/2 kg smrznute mrkve s graškom, 5 tvrdo kuhanih jaja, 6 srednje velika usitnjena krastavca, 3 majoneze, žlica senfa, žlica kiselog vrhnja, 10 dag prešane šunke
Skuhajte krumpir, mrkvu i grašak u slanoj vodi. Krumpir prvo kuhajte desetak minuta, dodajte grašak i mrkvu te kuhajte još deset.  Nakon što se skuhaju, ocijedite ih i premjestite u posudu za salatu. Dodajte im tvrdo kuhana i sitno isjeckana jaja, sitno sjeckane krastavce, majonezu, senf i vrhnje. Promiješajte te posolite i popaprite po ukusu. Po želji možete dodati još vrhnja. Za rusku salatu dodajte još na kockice narezanu šunku.

SARMA
Sastojci: kg kiselog kupusa, 70 dag mljevenog mesa, 8 žlica riže, 8 žlica ulja, 4 žlice brašna, 2 luka, 10 dag slanine, 2 žličice Vegete, crvena paprika po ukusu, 2 jajeta, 20 dag suhih kostiju
U mljeveno meso dodajte glavicu sjeckanog luka, rižu, jaje, narezanu slaninu, žličicu Vegete, sol i papar. Sastojke dobro promiješajte. Listovima zelja odrežite zadebljanja pri kraju lista. Umotajte meso u sarmu. Narezani kupus stavite na dno, posložite sarme, između stavite komade suhih kostiju, prekrijte ostatkom kupusa i zalijte vodom da sve prekrije. Kuhajte sat vremena. Prelijte zaprškom.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare