To je to što me zanima!

Uz visok melatonin rizik od raka prostate je 75 posto niži

Tijekom sna luči se melatonin koji regulira spavanje i unutarnji sat, a poremeti li se njegov dotok, povećava se rizik od upalnih procesa i razvoja bolesti poput raka
Vidi originalni članak

Dubok i kvalitetan san čuva od raka prostate, otkrili su znanstvenici s američkog Sveučilišta Harvard koji su sedam godina proučavali 928 muškaraca od kojih je 111 oboljelo od raka prostate. Tijekom sna tijelo proizvodi melatonin koji regulira spavanje i unutarnji sat, a poremeti li se taj rad povećava se rizik od upalnih reakcija, a samim time i od razvoja bolesti, piše Daily Mail.  

Muškarci koji imaju visoke razine tog hormona imaju i do 75 posto manji rizik od obolijevanja od agresivnog oblika raka prostate. Što su razine melatonina niže to je i rizik od bolesti veći, potvrdila je studija. 

- Manjak sna može utjecati na lučenje melatonina ili ga čak i u potpunosti blokirati. To pak može uzrokovati niz problema s unutrašnjim satom koji regulira funkcioniranje organizma pa čak i rak, dijabetes i depresiju - istaknula je voditeljica studije Sarah Markt.

Iako su potrebna istraživanja, to bi nam moglo pomoći da na vrijeme otkrijemo koji ljudi su podložniji agresivnom obliku raka i kako im pomoći, dodao je dr. Matthew Hobbs iz britanske udruge "Rak prostate Velike Britanije".  

Manjak sna oštećuje mozak jednako kao i udarac u glavu

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare