To je to što me zanima!

Uz začin bijelog luka jela postaju slavne delicije

Sitno rezani češnjak neophodan je temelj umacima i ribi, a cijela lukovica dat će potreban “štih” pečenome mesu
Vidi originalni članak

Češnjak je temelj mediteranske kuhinje. U njoj su "rođene" slavne lukove delicije poput talijanske bruschette, tj. kruha s češnjakom, umaka aioli spravljenog od majoneze, maslinova ulja i češnjaka te grčke skordalije, jela od kuhanih rajčica i svježeg češnjaka. Mesnim jelima, posebno janjetini, izvrsno će pristajati talijanski umak od jogurta, svježih krastavaca i češnjaka.
U nas se kao sočan "toć" mesu češnjak najčešće miješa s maslinovim uljem i peršinom. Bez njega su i salate i preljevi postali nezamislivi jer svakoj od njih daje potreban miris, okus i puninu. U njih se stavlja sitno sjeckan ili protisnut, a kao takav je i baza svakom umaku, bio on mesni, povrtni ili kremasti. Fino narezan češnjak neophodan je i pri pečenju ribe na roštilju ili u foliji. Ona njegove sastojke izvrsno prožima i zato se bez češnjaka doima prazna. Cijele, neočišćene lukovice mogu se koristiti pri svakom pečenju i roštilju, a mogu se i kiseliti. Čitavi češnjevi izvrsni su u juhama i gulašima. U njima se lako jede jer pri kuhanju ispušta svoje ljute sastojke u jelo, za razliku od sirovog češnjaka, koji se teško jede sam. U Hrvatskoj su mesna jela poput kobasica i kulena jednostavno nemoguća bez njega, a mnogi će uživati i u njegovu društvu s tanko narezanom slaninom. U Dalmaciji se pak tradicionalno stavlja u kuhanu blitvu, špinat, ali i mesna pečenja.


FRANCUSKI KRUH UZ DODATAK ČEŠNJAKA
Sastojci: francuski kruh, 1/2 šalice otopljenog maslaca ili margarina, 1/4 šalice svježe nasjeckanog peršina, 2 češnja sitno nasjeckanog češnjaka, žličica crvene paprike
Narežite francuski kruh na kriške debljine jedan centimetar. Otopljeni maslac ili margarin pomiješajte sa svježe nasjeckanim peršinom i češnjakom te dobivenu smjesu bogato namažite preko narezanoga francuskoga kruha. Pospite paprikom u prahu i položite na lim za pečenje. Kruh dvadesetak minuta pecite  u prethodno zagrijanoj pećnici na 200˚C dok ne dobije zlatnu boju.

JANJEĆA REBRA S MAJČINOM DUŠICOM I RUŽMARINOM
Sastojci: 1,5 kg janjećih rebara, sok limuna, 2 češnja grubo narezanog češnjaka, 2 žličice sušenog ružmarina, žličica sušene majčine dušice, žličica soli i 1/4 žličice papra
Janjeća rebra isperite u hladnoj vodi te dobro osušite. Zarežite ih na nekoliko mjesta te umetnite češnjak. Meso natrljajte limunovim sokom, majčinom dušicom, ružmarinom, solju i paprom. Zagrijte 1 dl vode te prelijte preko mesa. Tako pripremljena rebra stavite u lim za pečenje te pokrijte aluminijskom folijom. Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici 90 minuta na 190˚C.

LAGANA MAJONEZA OD BOSILJKA, SENFA I OCTA
Sastojci: 1/3 šalice “light” majoneze, 3 češnja nasjeckanog češnjaka, žlica vinskog octa, 1/2 žlice sitno nasjeckanoga svježeg bosiljka, 1/2 žlice estragon senfa, sol i papar
Najprije sitno iskosajte češnjak te ga pustite da odstoji dok pripremate ostale namirnice. Dobro pomiješajte majonezu i ocat kako biste dobili homogenu smjesu. Zatim umiješajte najprije estragon senf, a potom sitno narezani svježi bosiljak. Unaprijed pripremljeni nasjeckani češnjak dodajte na kraju te posolite i popaprite. Prije posluživanja majonezu je potrebno ohladiti.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare