To je to što me zanima!

Uzgoj i ispaša goveda emitira više plinova od voća i povrća

Uzgoj životinja za hranu i korištenje zemlje za ispašu dva su najveća faktora koji određuju količinu emitiranih plinova u prehrani, ustvrdio je tim istraživača sa Sveučilišta u Oxfordu
Vidi originalni članak

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Kombinacije namirnica: Kako pametno kreirati zdrave obroke

Prije nekoliko godina dokazano je da i način prehrane odnosno naš izbor namirnica bitno utječe na smanjenje ili povećanje emisije ugljičnog dioksida, a posljedično tome i klimatske promjene. Naime štetni se plinovi emitiraju i u prehrambenoj industriji, kroz njene razne faze od proizvodnje, pakiranja, skladištenja i transporta pa do prodaje proizvoda.

PEMIKAN - SPAŠAVAO IH JE Superhrana starih Indijanaca i recept kako to napraviti doma

Neki ljudi zbog toga svoju brigu o okolišu pokazuju i izbjegavanjem konzumacije one hrane u čijem su uzgoju, transportu ili prodaji emitirani štetni plinovi, a otprilike 80 posto uzgajivača hrane diljem svijeta smatra da bi se stoka koja se uzgaja za prehranu trebala slobodno hraniti na pašnjacima. 

POGLEDAJTE VIDEO o tome kako se u uzgoju stoke, posebno goveda, emitiraju štetni plinovi:

Uzgoj stoke za hranu zauzima puno prostora, što je djelomično i razlog zašto se u proizvodnji namirnica životinjskog porijekla stvara daleko više stakleničkih plinova nego u proizvodnji voća ili povrća. Isto tako u procesu uzgoja nekih namirnica poput npr. kave, koriste se gnojiva koja emitiraju stakleničke plinove poput dušikovog oksida, a životinje iz skupine takozvanih preživača sudjeluju u ispuštanju tona metana u atmosferu.

Korištenje zemlje za ispašu i uzgoj životinja za hranu dva su najveća faktora koji određuju količinu emitiranih plinova iz prehrane, ustvrdio je tim istraživača sa Sveučilišta u Oxfordu prema izvješćima više od 38.000 komercijalnih farmi u 119 zemalja. Kao rezultat njihovog proučavanja nastala je do sad najopsežnija studija koja se bavi emisijom stakleničkih plinova iz proizvodnje i distribucije hrane.

VIŠE OD ZAČINA Stavite ružmarin u jelo za bolje zdravlje crijeva i raspoloženje

Također, otkrili su i da se u procesu uzgoja goveda emitira daleko više stakleničkih plinova nego u uzgoju bilo koje druge životinje i namirnice. (Pogledajte video gore).

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Punjena pohana pileća prsa u prefinom aromatičnom umaku

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA - kuhar Ivan Pažanin:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 3

  • Istanbulska Konvencija 18.05.2020.

    Ljudi uzgajaju stoku tisućama godina, nikad nije bio problem. Sad je odjednom problem. Činjenica je da problemi zapravo nastaju kad se u stvari počnu petljati raznorazni znanstvenici. Kad god oni upetljaju svoje prste, nastanu: barut - puške, atomske bombe, umjetno genetski izmjenjeni virusi i boleštine itd. Dok nije bilo znanstvenika i dok su ljudi živjeli u skladu s prirodom sve je bilo ok.

  • Johnny B 18.05.2020.

    Tako je. Ja smatram da ljudi trebaju prestati konzumirati hranu i živjeti od zraka i ljubavi. Također, slažem se s Billom Gatesom da ljudsku populaciju treba smanjiti za 2/3 i da na Zemlji treba ostati samo 1/3 "najzaslužnijih". Jedino nisam siguran hoće li oni živjeti od skupljanja samoniklih bobica ili će i dalje uživati u steakovima, više ili manje krvavim. A kladim se da i ovi mozgovi iz Oxforda nakon radnog dana shvate do McDonaldsa ili Burger Kinga.

  • Major Gašpar 17.05.2020.

    Farme goveda su največi zagađivaći iza termoelektrana na ugljen ali je to tabu tema jer lakše je porezom oderati građane koji imaju automobile !!

Komentiraj...
Vidi sve komentare