Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Kombinacije namirnica: Kako pametno kreirati zdrave obroke

Kombinacije namirnica: Kako pametno kreirati zdrave obroke
1

Ako losos iskombinirate s orašastim plodovima, spojili ste biljni i životinjski izvor esencijalnih masnih kiselina što je odlično za zdravlje kardiovaskularnog sustava

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Emocionalno zdravi ljudi imaju volju za životom, zadovoljni su

Kao što kombinacije hrane uzrokuju bol u želucu, aktiviraju čir i pokrenu mučninu, prava kombinacija hrane može umiriti želudac a sparivanje nekih hranjivih sastojaka može i poboljšati apsorpciju, ali i zdravlje općenito. A da biste iz namirnica 'izvukli' maksimalnu korist, na portalu Canadian living preporučuju da u obrocima sjedinjujete namirnice na sljedeći način: 

POGLEDAJTE VIDEO o zdravoj prehrani:

Pokretanje videa...

01:50

1. Humus i crvena paprika - podižu razinu željeza

- Većinu željeza dobivamo iz biljnih izvora, ali se ono nažalost obično ne apsorbira dobro - kaže holistička nutricionistkinja iz New Yorka Peggy Kotsopoulos. 

Slanutak iz humusa i crvena paprika namirnice su pune s C vitaminom koji poboljšava apsorpciju željeza iz biljaka pa je ovo odlična kombinacija za sve kojima često opada razina željeza u krvi.

2. Rajčica i avokado - popravljaju zdravlje očiju

Rajčice su pune biljnog pigmenta likopena koji im dalje žarko crvenu boju, a u prehrani je bitan sastojak za održavanje zdravlja očiju,

- Likopen je antioksidans topiv u mastima pa se bolje apsorbira ako ga se jede uz namirnicu sa 'dobrim masnoćama', poput npr. avokada - kaže dijetetičarka iz Idaha dr. Elaine Magee i dodaje da se avokado može skupa sa rajčicom poslužiti na vrućem tostu.

Nakon intenzivnog trčanja ili vježbanja tijelo treba nadoknaditi hranjive tvari, a nutricionistkinje tada preporučuju namirnicu bogatu s bjelančevinama (poput svježeg sira ili skute) i visoko-probavne ugljikohidrate (poput ananasa).

Shutterstock

3. Svježi sir (sirutka, skuta) i ananas - 'popravljaju' mišiće nakon vježbanja

- Te dvije namirnice skupa nadoknađuju zalihe glikogena u mišićima i jetri i uzrokuju otpuštanje inzulina, što pomaže da aminokiseline odu u mišićne stanice, točno tamo gdje su i potrebne - kaže Kotsopoulos.

Slatki spas u danima kad nam je hladnjak gotovo prazan
Slatki spas u danima kad nam je hladnjak gotovo prazan

4. Kelj, gljive i maslinovo ulje - za gustoću kostiju

Kelj ima mnoge prehrambene blagodati a jedna od važnijih je  kelj spada K vitamin koji pomaže u prenošenju kalcija iz krvi do kostiju. Studije su pokazale da kombinacija K i D vitamina (koji se nalazi npr. u gljivama) pomaže u sprečavanju lomova kostiju i kod onih kojima su kosti već oslabjele.

Kelju ili gljivama dodajte i malo maslinovog ulja (jer su K i D vitamini topivi u mastima), a nutricionistkinje preporučuju da to bude ekstra djevičansko maslinovo ulje, jer ono ima više više fitokemijskih tvari od neke manje prerađene vrste.

5. Losos i orasi ili bademi

Omega-3 masne kiseline, posebno one iz morske ribe, mogu smanjiti rizik od stvaranja krvnih ugrušaka, poboljšati krvni tlak  i smanjiti rizik od srčanih bolesti. Ako losos iskombinirate s mljevenim bademima (ili nekim drugim orašastim plodom), spojili ste biljni i životinjski izvor esencijalnih masnih kiselina što je odlično za zdravlje kardiovaskularnog sustava.

- A losos i orasi prirodno pašu skupa - kaže dr. Magee i dodaje da je kulinarstvo zapravo samo po sebi puno nutricionistički 'mudrih' spojeva, pogotovo ono sa područja Azije i Sredozemlja gdje se takve kombinacije često i koriste.

Put do vlastite hrane: Savjeti za sadnju u vrtu ili na balkonu
Put do vlastite hrane: Savjeti za sadnju u vrtu ili na balkonu

- Neke komponente u namirnicama najbolje djeluju međusobno a dobar su primjer jabuke kod kojih spojevi u krvi nadopunjuju one u tijelu - objašnjava dr. Magee i kaže da je zbog toga jabuke najbolje jesti s korom, a isto vrijedi i za lanene sjemenke i sjemenke zobi.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: 5 razloga zašto je vrlo dobro dosađivati se: Postat ćete bolji

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL NA 24SATA: 

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju