To je to što me zanima!

Uživajte u slatkim i slanim receptima s kus-kusom

Svestrani kus-kus slaže se sa čitavim nizom namirnica; od mesa, ribe ili morskih plodova do slatkih grožđica, datulja badema i cimeta
Vidi originalni članak

PIKANTNI 'RIŽOTO' S PEČENIM PAPRIKAMA
Sastojci: crvena i žuta paprika, 600 ml povrtnog temeljca, 2 žlice maslinova ulja, mrkva, luk, 2 češnja češnjaka, čili
Priprema: Pecite paprike pod vrućim grilom 10 minuta. Namačite kus-kus u temeljcu 10 minuta. Na ulju pirjajte tikvice, luk, mrkvu i češnjak 5 minuta. Umiješajte slanutak, kumin, kari, čili i pirjajte još 5 minuta. Umiješajte kus-kus i pržite 3-4 minute dok se ne ugrije. Ogulite paprike i narežite na tanke trake. Rasporedite kus-kus na tanjure te poslužite uz papriku.

SALATA S RIKOLOM, PISTACIJOM I RAJČICOM
Sastojci: šalica povrtnog temeljca, limenka slanutka, 5 pistacija, rajčica, šalica kus-kusa, šalica rikole, začini
Priprema:Kratko pirjajte sjeckanu rajčicu s graškom, po pola žličice luka u prahu, češnjaka u prahu i suhog origanana, 1/4 žličice suhog bosiljka, malo kajenskog papra i soli. Dodajte šalicu vode, zakuhajte, umiješajte kus-kus i sjeckane pistacije, poklopite i ostavite da odstoji 5-6 minuta. U međuvremenu nasjeckajte rikolu ili mladi špinat. Pomiješajte.

HLADNI SLANI KOLAČ OD KUS-KUSA I POVRĆA
Sastojci: 200 g kuskusa, mrkva, 50 g graha zelenca, 20 g graška, paprika, povrtna kocka, maslinovo ulje, sol
Priprema:Sitno nasjeckajte povrće i ispržite ga na maslinovu ulju. Dodajte 200 ml vode, sol, kocku i zakuhajte. Dodajte kus-kus, skinite s vatre, promiješajte i pustite da stoji da se voda upije. Stavite u namašćeni oblik za kolače, hladite 5-8 minuta i izvadite.

KLASIČNI KUS-KUS NA MAROKANSKI NAČIN
Sastojci: 250 g govedine, 100 g slanutka, 100 ml pasirane rajčice, 4 luka, 100g repe, 100 g mrkve, 100 g tikvica
Priprema:U lonac stavite meso izrezano na komadiće, maslinovo ulje, slanutak, malo soli, crvene paprike, papra, đumbira i kurkume. Pirjajte 15 minuta da meso dobije smeđu boju. Dodajte narezanu repu i mrkvu te pirjajte još 20 minuta. Umiješajte rajčicu, dodajte nasjeckane tikvice i ponovno pirjajte 20 minuta. Skinite s vatre i stavite na kuhani kus-kus.

SLATKI KOLAČ OD BOROVNICA I KUS-KUSA
Sastojci: 6 šalica jabučnog soka, žličica vanili-šećera, 3 šalice kus-kusa, 30 g borovnica ili jagoda
Priprema:U veći lonac stavite jabučni sok, vaniliju i kuskus. Zakuhajte. Kuhajte uz neprestano miješanje dok se ne zgusne, a sav sok ne upije. Maknite s vatre i lagano umiješajte borovnice. Stavite u oblik za kolač i hladite 2 sata.

TUNIŠKI DESERT S BADEMIMA I CIMETOM
Tuniški desert s bademima i cimetom
Sastojci: 3 šalice sojina mlijeka, 2/3 šalice šećera, štapić cimeta, žličica mljevenog cimeta, 1/3 šalice badema
Priprema:U široki lonac stavite sojino mlijeko, šećer i štapić cimeta. Zakuhajte i miješajte na umjerenoj vatri da se šećer rastopi. Maknite s vatre i polako umiješajte kus-kus. Pokrijte i ostavite da stoji pola sata. Ako želite, dodajte malo maslaca. Promiješajte i bacite štapić cimeta. Podijelite u šest posudica i hladite 20 minuta. Pospite bademima.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare