To je to što me zanima!

Uživajte u zdravoj i kvalitetnoj prehrani i zdravom životu!

Na otvorenju gradskog vrta Borovje sudjelovao je i gospodin Silvester Siročić, Zepterov WOK majstor, koji nam je otkrio kako očuvati kvalitetu hrane i kako ju pravilno pripremati
Vidi originalni članak

Na otvorenju gradskog vrta u zagrebačkom Borovju sudjelovao je i Zepterov majstor WOK-a Silvester Siročić. Prisutnima je pokazao svoje kuharsko umijeće, te im pružio i korisne savjete za pripremanje zdrave i kvalitetne hrane. U razgovoru s gospodinom Siročićem saznali smo na koji način je najbolje pripremiti hranu kako bi se održala njezina kvaliteta. 

Na projektu Urbani vrtovi gospodin Siročić sudjelovao je kao savjetnik i kuhar, točnije majstor WOK-a, ispred kompanije Zepter. Svoje znanje i kuharsko umijeće prisutnima je prezentirao kroz pripremu hrane u Zepter WOK-u.

"Samo svježe ubrana namirnica, pripremljena na adekvatan način, jest  hrana i lijek, sve ostalo su okidači za bolesti", naglasio je Silvestar Siročić, istaknuvši izrazito veliku važnost i prednosti konzumacije svježe ubrane hrane. Prema njegovim riječima, povrće je najbolje kuhati bez vode jer na taj način čuvamo njegove nutritivne vrijednosti.

Gospodin Siročić istaknuo je kvalitetu Zepterovog posuđa, koje i sam koristi prilikom pripremanja hrane. Prema njegovim riječima, upravo je Zepterovo posuđe adekvatno za pripremanje hrane na kvalitetan način zbog gustoće materijala koje omogućava pripremu hrane bez vode i masnoća: "u materijal se ne uvlače sastojci hrane, pa ne postoji mogućnost da sljedeći put kod pripreme pojedemo bakterije i okside iz posude. Pripremanje hrane je brzo i jednostavno, a obroci finiji i zdraviji!", naglasio je Siročić.

Za kraj nam je gospodin Siročić istaknuo nekoliko jednostavnih savjeta za pripremanje kvalitetne i zdrave hrane i naglasio kako „vitamini umiru u loncu“  te da je za početak potrebno oprati povrće pod mlazom vode, a ne ga natapati i držati u posudi s vodom. Ovaj koristan savjet pogotovo se odnosi na povrće koje gulimo, jer se u vodi odmah otope laki vitamini. Nadalje, povrće kao prilog treba kuhati bez dodavanja vode, jer svako povrće ima u sebi dovoljno vlastite tekućine za proces kuhanja. Gospodin Silvester naglašava kako povrće treba kuhati direktno u posudi, a ne na pari s podmetnutom posudom u kojoj je voda, jer se i na taj način izgubi dio hranjivih tvari. "Zbog gustoće materijala i povrće treba pripremati bez dodavanja masnoća jer na taj način izbjegavamo rizik unosa prezagrijanih hidrogeniziranih masnoća i kancerogenog akroleina", naglasio je Siročić.

Praktični savjeti, priprema i degustacija finih i zdravih obroka, na brz i jednostavan način, čekaju vas na besplatnim radionicama kuhanja u Zepteru, na Radničkoj cesti 30. Rezervacije na 098 692-818.

A već u srijedu, 22.listopada, s početkom u 18 sati, sudjelujte na radionici kuhanja i pripreme hrane u woku, pečenje kolača i kuhanje bez vode. Besplatna radionica održava se u Zepteru na Radničkoj cesti 30 u Zagrebu.  

Također, donosimo vam i recept za PILETINU S INDIJSKIM ORAŠČIĆIMA.

Potrebne namirnice:

1 pileći file

mladi luk 5 kom

1 žlica svježeg đumbira, narezan

1  svježa zelena paprika

1  svježa crvena paprika

1 manja tikvica

3 manje mrkvice

4 režnja stisnutog češnjaka (ne sjeckati)

2 kom sušenog ljutog crvenog čilija   

½  šalice nesoljenih indijskih oraščića

2 žlice slatko ljutog umaka

3 žlice soja sosa

½ žličice palminog šećera (smeđi šećer)

½ šalice klica (sojine)

nekoliko listova bazilike

Upute za pripremanje:

1. Indijske oraščiće lagano pržiti nekoliko sekundi, bez dodavanja masnoća) i izvaditi iz woka

2. Zagrijavati Zepter wok (s testnim komadićem piletine – kada se piletina odvoji, wok je optimalno zagrijan za tu vrstu mesa), dodati sitnije narezanu piletinu i pirjati  oko 60 sekundi, bez dodavanja masnoće.+

3. Dodati u Zepter wok na prutiće narezani mladi luk  – pirjati oko 30 sekundi   

4. Dodati češnjak, đumbir i sušene čili papričice – pirjati oko 30 sekundi

5. Dodati papriku i mrkvu i pirjati oko 60 sekundi  

6. U čaši pomiješati soja sos, slatko ljuti umak i šećer

7. Dodati indijske oraščiće, tikvice i čašu pomiješanog sosa…. Poklopiti i pustiti jednu minutu da se prožmu okusi.

8. Dodati klice, narezani zeleni dio mladog luka, lišće bazilike, po želji žlicu maslinovog ulja, poklopiti i ugasiti izvor energije.   

Ukupno vrijeme kuhanja 4-5 minuta i priprema (rezanje) namirnica 10 minuta.

Savjet:

Iz sušene ljute crvene čili papričice prije stavljanja u wok potrebno je ukloniti sjemenek. Servirati odmah, kao prilog predlažem proso, kus kus ili kvinoju.

 
Idi na 24sata