To je to što me zanima!

Važne začine u jelo valja dodati u pravome trenutku

Tajna pripreme ukusnih jela nije dugo i pomno promišljana priprema, već upotreba najsvježijih, visoko kvalitetnih, a svima dostupnih sastojaka
Vidi originalni članak

Počnete li pripremu jela što aromatičnijim i intenzivnijim sastojcima, trebat će manje truda da ga učinite ukusnim, tvrde profesionalni kuhari. Blizina i dostupnost te dodavanje značajnih sastojaka, poput morske soli, svježih začina ili maslaca, omogućava pretvorbu običnih neukusnih jela u najukusnije kuharske delicije. Pri spravljanju jela morsku sol dobro je upotrijebiti kao završni dodatak. Prstohvat krupne morske soli odmah prije posluživanja jela intenzivirat će okus hrane.
I maslinovo ulje koristi se kao ukusan dodatak salatama, umacima, kuhanim i pečenim jelima, tjestenini, pa čak i juhama. Osobit sastojak jelima je i talijanski pikantni sir Parmigiano Reggiano. Taj sir upotpunjuje okus tjestenine, rižota i juhe te je odličan u kombinaciji s morskim plodovima, povrćem, pa čak i voćem.

PRAVILA ČUVANJA I KUHANJA:
>> Razna maslinova ulja razlikuju se po okusu, intenzitetu i boji - ovisno o maslinama. Njihova boja, koja varira od zlatnožute do tamnozelene, nije znak okusa i kvalitete maslinova ulja.
>> Sir Parmigiano Reggiano mora biti vlažan i čvrst (ne smije biti napuknut ili isušen). Čuva se u hladnjaku, zamotan u masni papir i foliju. Plastika pospješuje njegovo kvarenje.
>> Pri kuhanju sa svježim začinima vodite se pravilom da ih dodate triput više nego suhih.
>> Svježe začine čuvajte u otvorenoj ili rupičastoj plastičnoj vrećici u ladici u hladnjaku. Na taj ćete način  sačuvati njihovu svježinu i do sedam dana.
>> Svježe začine dodaje se  pri kraju kuhanja. Osjetljivije začine, poput bosiljka, peršina ili korijandra, dodajte minutu-dvije prije kraja.
>> Zbog izrazite vlažnosti morsku je sol najbolje čuvati u staklenci. Svakako izbjegavajte metalne posude jer metal mijenja okus soli. 
>> Manje osjetljive začine, poput origana, ružmarina, estragona i majčine dušice, dodajte hrani posljednjih 20 minuta kuhanja
>> Kako bi pripremano jelo poprimilo još intenzivniji okus određenog začina, prije nego što ga dodate jelu, listove potrgajte na manje komade

MORSKA JE SOL SLANIJA TE JE TREBA MANJE
Morsku je sol potrebno rabiti u manjoj količini nego kamenu jer je slanija. Jela je najbolje zasoliti pri kraju kuhanja.

SAVRŠENA ČOKOLADA IMA 70 POSTO KAKAA
Pri kupnji obavezno obratite pozornost na natpis o postotku kakaa u tamnoj čokoladi. Najbolja je čokolada sa 70 posto kakaa.

"ZASLADITE" JELA ULJEM ORAŠASTIH PLODOVA
Slatkast okus ulja orašastih plodova dat će specifičan okus hrani. Orahovo se ulje dodaje pire-krupiru i povrću, a lješnjakovo poriluku i šparogama.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare