To je to što me zanima!

Veći rizik od raka usne šupljine uz dvije čaše vina svaki dan

Svakodnevno ispijanje alkohola omogućuje transformaciju etanola u acetaldehid koji oštećuje DNK zdravih stanica i taloži se u jetrima, a otrovniji je od etanola 10 puta
Vidi originalni članak

Alkohol je štetan i u malim količinama, tvrde znanstvenici. Naime, dvije čaše vina ili piva na dan povećavaju rizik od raka usne šupljine, otkriva studija britanskog Centra za istraživanje raka, a piše Daily Mail.  

Uzrok se krije u transformaciji etanola u spoj acetaldehid koji oštećuje DNK zdravih stanica. To može biti jako opasno, naročito ako alkohol ispijamo svakodnevno, jer dolazi do taloženja acetaldehida u jetri, koji je 10 do 30 puta otrovniji od etanola, potvrđuje istraživanje.  

Redovito ispijanje oko litre alkohola udvostručuje rizik od povišenog krvnog tlaka, što može prouzročiti srčani i moždani udar, a petina odraslih svakodnevno ispija više od preporučenih dviju čaša na dan. Osim raka usne šupljine, alkohol uzrokuje rak dojke, crijeva i grla. 

- Ispijanje više vina nego što se preporučuje lako vam može prijeći u naviku, no pazite jer vas lako može prevariti. U opasnosti nisu samo ljudi koji ispijaju velike količine alkohola nego svi - ističe britanski ministar zdravstva Andrew Lansley. 

Idi na 24sata

Komentari 5

  • alladin_1 07.02.2012.

    hej pa što vam je jadno pivo krivo? :(( pa svakodnevno umjereno konzumiranje piva jača kosti, poboljšava probavu a poznato je i da je majčino mlijeko kvalitetnije, stoga krigla pive na dan, doktor iz kuće van !! :)

  • Slon 07.02.2012.

    Disanje unosi kisik koji obavlja sagorjevanje u stanicama pritom oslobađajući slobodne radikale koji uzrokuju rak. Hodanje i kretanje uzrokuju trošenje hrskavica te u kasnijoj dobi imamo bolove zglobova. Rodili smo se trebamo umrijet. Ma joj

  • pleasestoptalking 07.02.2012.

    taj clanak stoji isto i kao kad svaki put izidjem iz kuce moze mi se ptica po***** na glavi, auto me udariti, grom me pogoditi, pas me ugristi, smak svijeta se desi etc.

Komentiraj...
Vidi sve komentare