To je to što me zanima!

Otkrivamo tajne sočnog mesa: Top 30 recepata sa svinjetinom

Suha marinada od začinskog bilja u mesu zadržat će sve sokove, a kako bi bilo mirisno, špikujte ga slaninom. Uživajte u mirisnim jelima koja će vas zagrijati u ove hladne dane
Vidi originalni članak

Svinjetina se odlično slaže s mljevenom paprikom, kimom i čilijem, ali i češnjak, ružmarin, timijan, kumin, korijandar te đumbir slasno nadopunjuju sočno meso. Možete ih pomiješati s maslinovim uljem i limunovim sokom u tekuću marinadu, pa začiniti meso utrljavanjem suhih začina. 

Pri pečenju će se napraviti korica. Takve mješavine posebno su dobre za masnije komade mesa, poput svinjskih rebarca, svinjskog filea i janjećih kotleta. Njihova masnoća pri laganom pečenju, u kombinaciji sa začinskim biljem, tvori hrskavu koricu ispod koje ostaje sočno meso.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Ukusan i pomalo ljutkast okus pečenju dat će đumbir i piment. Odličan je i klinčić. Napravite nožem utore u mesu i utisnite nekoliko klinčića zajedno s češnjakom i pancetom. Timijan ili majčina dušica imaju ugodan miris, ali oštar okus, pa ih treba dozirati oprezno. Izvrstan su dodatak mesnim, posebno svinjskim pečenjima, jer osim što “popravljaju” miris i okus, neutraliziraju masnoću mesa.

Kako bi bila sočnija, mekša i ukusnija, nekoliko sati prije pečenja, meso možete i premazati maslacem koji ste pomiješali sa sjeckanim peršinom, origanom, ružmarinom i timijanom. 

Za mekanije meso možete dodati i krišku limuna. Za slatkast okus utrljajte i malo meda. Koristite li konac za vezivanje pečenke, između mesa i vezice utaknite grančice ružmarina ili kadulje. Poigrajte se i odrescima, koje napunite pirjanim gljivama, tanko narezanom kobasicom, kiselim krastavcima ili sirom. Meso preklopite i uvaljajte u jaja, pa u krušne mrvice. Pržite s obje strane dok ne porumeni, pa poslužite i uživajte. 

Mesne rolice 

Sastojci: kg svinjskog mljevenog mesa, 15 dag tanko rezane pancete, 15 dag goude, 15 dag kajmaka, jaje, 3 šnite starog kruha, 3 kisela krastavca, 2 luka, 3 žličice mljevene paprike, peršin 

Priprema: Nasjeckani luk i suhu slaninu pržiti na malo ulja. U većoj posudi pomiješati mljeveno meso, jaje, kruh namočen u mlijeku pa ocijeđen rukama, sitno narezane krastavce, prženi luk i slaninu, peršin te začine. Na veći komad folije posipan krušnim mrvicama rukama nanijeti meso i poravnati ga u oblik pravokutnika.

Po sredini rasporediti sir ili po želji kuhana jaja. Pažljivo spojiti rubove štruce kako bi sir ili jaja ostali unutar savijače. U lim za pečenje uliti 2 dl ulja i zagrijati ga u pećnici da bude vrelo. Na zagrijano ulje uz pomoć folije prebaciti štrucu u lim na onu stranu na kojoj je spoj. Na ostatku ulja možete popržiti šampinjone za prilog.

Štrucu odmah uz pomoć žlice preliti vrelim uljem i peći u početku prekriveno alu folijom, a kasnije bez nje u pećnici na 200 stupnjeva oko 60 minuta. Pred kraj u lim dodajte gotove gljive i rastopljeni kajmak.

Sekeli gulaš 

Sastojci: 700 g srednje masne svinjetine, 700 g kiselog kupusa, 200 g luka, 300 ml pelata, 1 žlica paprike u prahu, 1 žlica pšeničnog brašna, 100 ml kiselog vrhnja, 1,5 žlica ulja

Priprema: Svinjetinu (vratinu)narežite na manje komade. Kupus sitno nasjeckajte i prokuhajte. Na ulju u tavi prepržite luk, pa dodajte meso i pelate te poklopite i kuhajte na laganoj vatri. Kad meso omekša, dodajte mljevenu papriku, brašno, kuhani kupus i prokuhajte. Umiješajte vrhnje i poslužite.

Još 28 odličnih recepata pronađite u - Velikoj jesenskoj kuharici u tiskanom izdanju 24sata

Idi na 24sata

Komentari 4

  • lux. 11.10.2016.

    Mesnice rolice za čistu peticu. Provjereno.

  • Anakin 11.10.2016.

    To je to ono pravo !

Komentiraj...
Vidi sve komentare