To je to što me zanima!

Velike količine BPA pronašli u konzervama juha, ali ne i ribe

Koncentracije BPA u urinu bile su značajno veće kada su ljudi jeli konzerve juha ili tjestenine, nešto niže ako su jeli konzervirano voće i povrće, ali ne i ribu, meso i piće
Vidi originalni članak

Industrijsku kemikaliju bisfenol A, poznatiju i kao BPA, pronašli su u velikim količinama u konzervama juha i tjestenina. U konzervama s voćem i povrćem ga nema u tolikoj mjeri, objavili su istraživači u časopisu Environmental Research, piše CNN. U konzervama pića, mesa i ribe ga nema. Inače se BPA u konzervama koristio u tankom sloju kako bi spriječio metal od korozije i raspadanja te tako sačuvao hranu unutra. 

- Ovo saznanje može pomoći potrošačima da odluče koje će konzerve kupiti. Nisam iznenađena rezultatima jer smo do sad već znali da je konzervirana hrana najbrži put do izlaganja BPA. Ova studija je tu da potvrdi da je hrana u konzervama izvor kontaminacije - ispričala je profesorica Deborah Kurrasch sa Sveučilišta Calgary Cumming School of Medicine. 

U studiji su pratili 7669 ljudi, starijih od šest godina od 2003. do 2008. godine. Pratili su što su jeli i potom testirali njihov urin. 

- Koncentracija BPA u urinu dokaz je da smo bili izloženi toj kemikaliji. Ljudi koji su jeli bar jednu konzerviranu namirnicu prošlog dana imali su 24 posto više koncentracije BPA u urinu u usporedbi s onima koji je nisu jeli - ispričala je Jennifer Hartle, voditeljica studije i istraživačica na Sveučilištu Stanford. 

Još uvijek istražuju koliko izlaganje BPA u hrani iz konzerve šteti zdravlju. 
Do sada je BPA povezan s dijabetesom, pretilošću, kardiovaskularnim bolestima te reproduktivnim problemima. 


 

Idi na 24sata

Komentari 4

  • funky_boy 30.06.2016.

    ...wauuuuuuu..koja briga za ljudstvo....daj malo zalutajte u trgovački centar pa pogledajte šta KONZUMiramo....ovo pričam za dvije njigove trgovine u mom gradu , a svaka sličnost sa stvarnim događajima je slučajna....

Komentiraj...
Vidi sve komentare