To je to što me zanima!

Veliki vodič za dijabetes: Top savjeti za prevenciju i prehranu

Uz rizike za razvoj dijabetesa tip 2 koje poznajemo (nekvalitetna prehrana, nedostatak kretanja i višak kilograma) Covid-19 donio je nove izazove i još ne znamo koje će posljedice ostaviti, kaže dijabetolog doc. dr. Dario Rahelić
Vidi originalni članak

Kod određenog broja ljudi oboljelih od Covid-19 bilježe se povišene razine šećera u krvi, iako ranije nisu imali dijagnosticiran dijabetes ili predijabetes, što je potaknulo rasprave znanstvenika o tome je li riječ o novom tipu dijabetesa te treba li ga uvrstiti na listu simptoma Covid-19. Mišljenja su podijeljena, jer još nije utvrđeno radi li se o pacijentima koji su već bili na putu da razviju dijabetes tip 2, pa je infekcija ubrzala razvoj bolesti, ili je riječ o novooboljelima. Također, još nije do kraja jasno i hoće li povišene vrijednosti šećera u krvi kod pacijenata koji boluju od Covid 19 ostati trajne, ili uglavnom prolaze. Naime, kod dijela oboljelih nakon određenog vremena i vrijednosti šećera u krvni se normaliziraju – kaže dijabetolog doc. dr. Dario Rahelić, ravnatelj Sveučilišne klinike za dijabetes i endokrinologiju 'Vuk Vrhovec' te predsjednik Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma Hrvatskog liječničkog zbora. 

Ovaj sadržaj dostupan je samo 24sata PLUS+ korisnicima na portalu

Neometano uživanje u 24sata sadržaju i brojne pogodnosti dostupne su na originalnom članku.
Idi na 24sata

Komentari 2

  • 12.05.2021.

    trećinu tanjura može činiti meso, trećinu žitarice, dok bi najmanje polovicu trebalo činiti povrće

Komentiraj...
Vidi sve komentare