To je to što me zanima!

Vinistra izložba vina: Počelo je lokalno, a postalo - globalno

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Festival veselja! Na prvoj Vinistri dvadesetak je vinara 1994. na ocjenjivanje prijavilo 124 uzorka. Ove je godine žiri kušao 430 vina, od toga je bilo 190 malvazija
Vidi originalni članak

Mi smo dobri, dobri vinogradari, ali loši vinari, odgovarali su prije 20-ak godina Istrani na pitanje zašto njihova vina nisu poput slovenskih ili talijanskih. Nekolicina tada mladih vinara to je htjela promijeni­ti. I uspjela. Naučili su kako da iz dobrog grožđa naprave dobro vino, a potom to poželjeli pokazati svijetu. Zato su osno­vali Vinistru, koja je u samo 19 godina od smotre lokalnih istarskih vina prerasla u najveću hrvatsku vinsku izložbu, ali i jednu od najveselijih turističkih priredbi i izvan naših granica.

Vino potiče dobro raspoloženje, no toli­ko smijeha kao u Poreču tijekom tri svi­banjska dana nema ni na jednom sajmu u Europi. I ne zna se tko se više smije, deseci organizatora, stotine izlagača ili tisuće posjetitelja.

Počelo je 1994. ocjenjivanjem istarskih vina, a jubilarna 10. Vinistra bila je te­matska izložba “Malvazije Mediterana”. To je preraslo u svjetsko prvenstvo mal­vazija, koje je ove godine doživjelo če­tvrto izdanje. Od 1998. godine ocjenjuju se i rakije, a u posljednje vrijeme i masli­nova ulja. Posebna je atrakcija kulinarska priredba Vinistra Gourmet, na kojoj naj­bolji istarski kuhari čuda rade od izvornih istarskih namirnica.

Treba razlikovati izložbu Vinistra od isto­imene udruge koja broji oko 100 vinara, ali cilj im je isti. To je povećanje kvalitete istarskih vina i promicanje vinske kultu­re. Vinistra je postala svjetska izložba, a prerasla je i vinske okvire, no najvrednija priznanja i danas su za autohtona vina. Zato valja spomenuti da ove godine naj­bolju mladu istarsku malvaziju ima vina­rija Tomaz iz Motovuna, a najbolja zrela je Santa Lucia Gianfranca Kozlovića. Najbo­lji mladi teran napravio je Bruno Ferenac iz Vižinade, a zreli Vina Dešković iz Gro­žnjana. Najbolji mladi refošk ima Slavec s Kocine iz Izole u Sloveniji, a zreli Vina Radovan iz Višnjana.

Organizatori Vinistre proveli su u djelo ge­slo “misli globalno djeluj lokalno”, a isto­vremeno su ga parafrazirali. Oni danas mi­sle lokalno, a djeluju i globalno.  

Idi na 24sata