To je to što me zanima!

Više od četvrtine spontanih pobačaja može se spriječiti

Žene u ranim fazama trudnoće ne bi smjele dizati veće terete, a pušenje, alkohol i noćni rad doprinose povećanju rizika od spontanog pobačaja, otkriva studija
Vidi originalni članak

Uvođenje malih životnih promjena nakon začeća može smanjiti rizik od spontanog pobačaja, kojim u prosjeku završava svaka sedma trudnoća, piše BBC.

Prema studiji Sveučilišta Kopenhagen na više od 90.000 žena, rad u noćnim smjenama, pijenje alkohola u trudnoći i podizanje više od 20 kg rizični su faktori koji povećavaju rizik  te su odgovorni za svaki četvrti spontani pobačaj. 

Tjelesna težina također je čimbenik, no pretilost donosi jednak rizik od pobačaja kao i pothranjenost, izvijestili su znanstvenici. Oni su analizirali podatke danskog Nacionalnog popisa trudnica u razdoblju od 1996. do 2002. g. te otkrili da životne promjene na trudnoću imaju čak i veći utjecaj nego lijekovi ili dodaci prehrani.

- Žene bi trebale, osobito ako su u srednjim tridesetima te planiraju trudnoću, navesti partnera da slijedi njihov primjer zdravije prehrane, odricanja od poroka - istaknula je voditeljica studije, Anne-Marie Nybo Andersen.

Dodaje kako se rizik od spontanog pobačaja povećava s dobi trudnice, no zdraviji životni stil će svakako doprinijeti smanjenju tih rizika.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • kung fu panda 20.02.2014.

    na žalost događa se bez obzira na sve

  • Lindy 20.02.2014.

    Većina spontanih se dogodi zbog "greške" fetusa...nešto nije u redu u samom razvoju i stane mu srčeko...po meni bolje da odmah takvi "odu" od toga da prežive pa su cijeli život biljke i vegetiraju u krevetu...A nekad su žene radilo po poljima, imale po 10 djece pa nije bilo toliko spontanih...dakle, ima svašta tu...ali više je tu neke druge sile od pušenja, i dizanja tereta...

  • svanuće 20.02.2014.

    Dobro došlo svako upozorenje i savjet ,ali i pored toga nekad se ne može pomoći.

Komentiraj...
Vidi sve komentare