To je to što me zanima!

Visoke cijene hrane posljedica su sve češćih suša, poplava...

Sve češće poplave, suše, požari i velike vrućine uništavaju poljoprivredne kulture, a samim time podižu i njihove cijene te ugrožavaju život najgladnijih i najsiromašnijih
Vidi originalni članak

Ekstremne klimatske promjene koje su potakle odrone zemlje i poplave "krivac" su za više cijene hrane i ugroženiji život najgladnijih zemalja Afrike, upozorava organizacija za sprečavanje siromaštva i gladi, Oxfam. Sve veće cijene namirnica tjeraju ljude u siromaštvo i glad jer sve više novca troše na osnovne ljudske potrepštine. Poplave i požari koji su prošle godine pogodili Rusiji podigli su svjetske cijene žita za 85 posto, dok su ovogodišnji monsuni digli cijene riže u Vijetnamu, Kambodži i Tajlandu od 19 do 30 posto. Suše su u Africi i Afganistanu podigle cijene pšenice i kukuruza te prouzročile glad stanovništva. 

Globalno zatopljenje na jednoj polutci Zemlje uzrokuje suše, a na drugoj velike poplave. Toplinski udari će povećati emisiju stakleničkih plinova i uzrokovati sve jače kiše, tvrde znanstvenici. 

- Velike poplave, ekstremne vrućine i suše diljem svijeta guraju više od 10 milijuna ljudi u siromaštvo i glad. S vremenom će stanje samo biti gore, jer će vrućine postati nepodnošljive, a poljoprivredne kulture će stradati - ističe Kelly Dent iz Oxfama. 

Potrebno je vratiti pravno-obavezujući sporazum o klimatskim promjenama, koji će natjerati države da kontroliraju ispušne plinove i druge štetne faktore, ističu iz Oxfama. 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Sicma 29.11.2011.

    Jednostavno zar ne? Citavu Slavoniju, istocnu i svjernu Bosnu,Srbiju i Crnu goru zasijati psenicom. Cetiri zemlje koje cine siromasni Balkan nece vise biti siromasne. A po dogovoru, cijene izvoza ce biti minimalne. Prijevoz zita isao bi automobilima koji su na plin( mjesan gorivom), jer je potrosnja onda minimalna. Dakle,hranili bi 27% gladnih u svijetu. Posto imamo klimatske uvjete i veliki broj neiskoristene zemlje, to nebi bio problem

Komentiraj...
Vidi sve komentare