To je to što me zanima!

Vizažistica: 'Italiju volim, ali ipak ću se vratiti u Hrvatsku'

Prije osam godina zagrebačka vizažistica Ana Matanović zbog ljubavi se upustila u talijansku pustolovinu ispunjenu jurnjavom po filmskim i modnim setovima
Vidi originalni članak

Kad se zaljubiš, lako donosiš odluke, tako sam se nakon samo dvije godine veze na daljinu odlučila preseliti u Firencu, počinje vizažistica Ana Matanović (35) čija talijanska pustolovina traje osam godina. Njezin suprug, IT poduzetnik, rođen je u Italiji, no roditelji su mu Hrvati. Uvijek je nasmije anegdota kako je upoznala najprije njegove roditelje (radi posla) pa tek onda njega. - Firenca je božanstveni grad koji vas ne može ostaviti ravnodušnim. Naravno, bilo je izazovno početi život negdje drugdje ispočetka. Nije bilo lako, tek s vremenom, kada uspiješ prihvatiti novi način života, možeš krenuti dalje - govori. To se prije svega ticalo  svladavanja jezika. 

- Frustriralo me to što se nisam mogla lako izraziti. No sad kad gledam unatrag, Hrvatska i Italija zapravo se malo razlikuju, ali u fazi prilagođavanja te su mi se razlike činile katastrofalno velike - kaže Ana i dodaje kako je životni ritam drukčiji od našeg, opuštenijeg. Preko tjedna nitko nema vremena ni za koga, a druži se i izlazi najviše vikendom.  

Privatni album

- Srećom, do Zagreba treba samo nekoliko sati. Dođem makar na koji dan da budem s obitelji, da se ispričam s prijateljicama, pojedem štrukle koje mi nedostaju (smijeh)... To mi je dovoljno da napunim baterije do sljedećeg dolaska - govori. Osobito jer juri s jednog snimanja na drugo. Ponekad joj je ritam toliko ubrzan da je jedan dan u kazalištu, drugi na filmskom setu, a već treći na modnom snimanju. - Zna biti jako naporno, ali to je sastavni dio ovog posla i ako ga radite sa srcem, to ne pada teško - kaže i dodaje da nema tu mnogo glamura, kako mnogi misle, samo mnogo rada. 

- Iako posjetim mnogo lijepih lokacija te imam prigodu upoznati mnoge poznate osobe - govori. Ponekad s tim slavnim Talijanima i ima problem jer ne gleda mnogo televiziju pa ih i ne zna.  

- Znalo mi se dogoditi da šminkam nekoga poznatog, a onda tek poslije doznam tko je to bio - smijući se govori. 

Anegdota na setovima nikad ne manjka, no zbog jedne situacije skoro je pala u nesvijest. 

- Kad sam došla na snimanje, znala sam samo da ću trebati šminkati strankinje, ali nisam znala odakle su. Čim su počele stizati, šokirala sam se jer su sve bile tamnopute, a mislim da nije potrebno napomenuti kako nisam bila pripremljena. No snašla sam se (nasreću, imale su prekrasan ten) i odradila posao profesionalno a da nitko nije ništa primijetio - prisjeća se Ana, koja je sretna što je imala sreću otkriti što uistinu voli raditi. 

Privatni album

- Predivan je osjećaj imati zanimanje u svojim rukama, mogućnost da mogu raditi bilo gdje... – kaže. No da prvo nije bila ispred kamere, tko zna bi li se prihvatila vizažističkog posla. Kao fotomodel radila je u vrijeme srednje škole, i to isključivo kao hobi, za džeparac. U to vrijeme, kaže, ako si i htio napraviti značajniju karijeru, to si mogao ostvariti jedino u inozemstvu, no nije htjela napuštati Hrvatsku tako mlada. - Naravno, na snimanjima sam upijala vizažističke tajne, a onda sam se prije nekoliko godina odlučila profesionalno time baviti - kaže Ana, koja je prije četiri godine prošla intenzivnu make-up obuku u Ministry of Beauty Akademiji pod vodstvom vrhunskog profesionalca Borisa Čavline. 

- To je trenutačno jedna od najboljih škola u Hrvatskoj koja može pružiti sve što je potrebno jednome make-up artistu na počecima. Dalje je sve na vama, uz mnogo truda i prakse - kaže. U Italiji je završila make-up tečaj za mladenke na Make Up For Ever Italia - La Truccheria Academy, što joj je nedostajalo da zaokruži zagrebačku priču. Pred Anom je još mnogo planova, a jedan od njih je školovanje za specijalne efekte. Otkad joj je Italija drugi dom, mnogo više radi,  više putuje te pokušava biti aktivna na što više strana. 

Privatni album

- Često s mužem i troipolgodišnjom kćeri Nikom odem na kratke izlete. Budući da je Firenca na dobrom strateškome mjestu, do Milana nam trebaju tri sata, do Rima dva, a do mora sat i pol. Italija je prelijepa zemlja, a Toskana mi je jedno od dražih mjesta jer je najbolje poznajem. Već će vas priroda ostaviti bez daha, bilo proljeće ili jesen. Sve te gradiće u kojima se čini kao da je vrijeme stalo, od San Gimignana do Volterre, Pise ili Siene, teško da ćete ih zaboraviti jedanput kad ih posjetite - govori i dodaje da joj je velika želja vidjeti Siciliju.Unatoč opčinjenosti Italijom, ljeto je rezervirano za Brač, bez razmišljanja. 

Privatni album

- S godinama sve više cijenim male stvari, tako da je u obiteljskoj kući mog supruga naša oaza mira, kad pobjegnemo od buke i užurbane vreve grada - govori i dodaje da joj Hrvatska nedostaje svaki dan i, iako o povratku još ne razmišlja, sigurna je da će se vratiti jednog dana.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake subote ekskluzivno uz 24sata! 

Idi na 24sata

Komentari 10

  • mily 03.01.2015.

    vratit će se, da, ali jednog dana, sa dobrom mirovinom i ušteđevinom

  • Babaluji x 01.01.2015.

    ta će uvijek lijepo izgledati jer je profesionalka u svome poslu :))))

Komentiraj...
Vidi sve komentare