To je to što me zanima!

Vječni klasik: Pletenica se nosi na kavu, posao, čak i vjenčanje

Riblja kost, tanke, opuštene... pletenice se nose na tisuće načina, a mogu se uplesti i u konjski rep te pundžu. Idealne su za sve prilike, a ono što je sigurno - često su prvi izbor za vjenčanja
Vidi originalni članak

Iako se danas nose u svim prilikama, pa i na crvenom tepihu, povijest pletenica seže daleko u povijest. Prema povijesnim zapisima kosu su u pletenice prvi pleli stari Egipćani. Uglavnom su ih radili od umjetne kose koju su ukrašavali draguljima, perlama i dragim kamenjem. Ponekad su ih, kao danas ekstenzije, dodavali kako bi kosa djelovala dulja ili gušća.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako spriječiti ispadanje kose?

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Nosila su ih i djeca, a frizura je izgledala tako da su na obrijanoj glavi imali samo jedan pramen kose koji je pleten u pletenicu padao u stranu. Nazivali su ga 'Pramenom mladosti', a ovu su tradicionalnu frizuru djevojčice i dječaci nosili do pubertetske dobi. 

Danas jedna od najpopularnijih, riblja kost nastala je u drevnoj Grčkoj, pa je ova frizura uklesana i u slavnim karijatidama, ženskim kipovima koji klesani i ugrađivani kao nosivi stupovi.

Grčku tradiciju preuzeli su i drevni Rimljani gdje su žene nosile nešto složenije frizure, a uglavnom su dugu kosu umotavale u svojevrsne krune na glavi. No za vrijeme Rimskog carstva, pletenice su doživjele veliku popularnost. I sve ostalo je povijest. Povijest koja u detaljima i danas lako zaživi u mnogim stajlinzima. 

Od tih vremena naovamo, pletenice su doživjele razne transformacije, a posljednjih se nekoliko desetljeća na scenu uglavnom vraćaju ljeti. Nose se uredno pletene, razbarušene, opuštene, deblje, tanke, riblje kosti u raznim varijantama... 

I čini se da ih se ne možemo zasititi. 

Iznimno su popularne i one u kojima se ispleteni, dugi prednji pramenovi na zatiljku spajaju u lijepe pletenice. 

Omiljeni su izbor i najmlađih. 

Dok ih odrasle fashionistice vole povezati u pundžu. 

Ljeti je boho varijanta opuštenih pletenica idealan izbor jer je nosiva i danju i uvečer pa je prikladna za poslovne prilike i lude večernje zabave. 

A kada ih omotate oko glave, izvučete koji pramen, malo ih razbarušite i ukrasite ih perlama, dobivate savršenu frizuru za najvažniji dan u životu svake žene. 

Ležerno isprepleteni pramenovi savršen su izbor za odlazak na plažu, ljenčarenje pokraj bazena ili mora, ili pak u hladu borova. 

A beach look može izgledati i ovako... 

U pletenicu možete pokupiti samo jednu stranu kose, a drugu pustiti da slobodno pada. 

Ako ste dobili želju da se poigrate svojom kosom, inspiraciju i savjete možete pronaći na Instagram profilu njemačke blogerice i zaljubljenice u pletenice - annalovesbraids svakako je mjesto na kojem ćete pronaći nešto za sebe. 

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare