To je to što me zanima!

'Vječnih kemikalija' najviše ima u jagodama i krastavcima, a pogledajte od kud iz EU dolaze

Istraživanje je provela Europska agencija za okoliš (EEA), a po njihovim podacima možemo vidjeti u kojem voću i povrću ima najviše vječnih kemikalija te iz kojih država dolaze
Vidi originalni članak

'Vječne kemikalije' su tvari koje se nakupljaju u okolišu i našim tijelima te ih je iznimno teško odstraniti. One dovode do raznih teških oboljenja i velik su rizik za ljudsko zdravlje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Istraživanje je provela Europska agencija za okoliš (EEA), a po njihovim podacima možemo vidjeti u kojem voću i povrću ima najviše vječnih kemikalija te od kud dolaze.

Jagode (37 posto) su na prvom mjestu među voćem,a slijede ih odmah breskve (35 posto), marelice (31 posto) i kruške (31 posto). Najmanje vječnih kemikalija u sebi ima kivi (1 posto), nakon njega lubenice s istim postotkom, pa limuni i naranče. 

Među povrćem, najzagađeniji su krastavci (30 posto), a nakon njih su paprike (27 posto) te patlidžani (21 posto). Češnjak ima najmanje kemikalija (1 posto), a odmah uz njega su luk, krumpir i kupus. 

PFAS KEMIKALIJE 'Vječne kemikalije' našli u krvi najviših europskih dužnosnika: 'Građani moraju biti zaštićeni'

Najčešće voće i povrće s najviše vječnih kemikalija dolazi iz Belgije i Nizozemske, a nakon njih je Austrija, Španjolska i Portugal.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • mars7 06.04.2024.

    nitko ne kontrolira hranu dosta pesticida ima i u vocu

  • fui24h 06.04.2024.

    Patrijarhart krivac, profit preko leševa

  • nedam se 06.04.2024.

    Ni Hrvatska puno ne zaostaje (.10% ) pa ću njihovo izbjegavati. Iz prkosa jer me truju moji.

Komentiraj...
Vidi sve komentare