Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Zašto treba jesti više mrkve i kako je uvrstiti u svoj jelovnik

Zašto treba jesti više mrkve i kako je uvrstiti u svoj jelovnik

Mrkva je iznimno bogata vrijednim nutritivnim sastojcima koji pozitivno utječu na zdravije, spada u jeftinije i uvijek dostupno povrće i može se iskoristiti već i kao grickalica za međuobrok

VIDEO

Mrkva je iznimno bogata vrijednim nutritivnim sastojcima i vrlo je korisno uvrstiti je u prehranu, naravno – u kombinaciji s drugim vrstama povrća. Kako obično spada među jeftinije povrće, dostupna je u svako doba te može trajati pa ju možete nabaviti u većoj količini i uvijek imati kod kuće, možda nije zgorega dodati i to da se vrlo lako može uključiti u sve obroke ili međuobroke za bilo kojeg člana kućanstva, bez obzira na dob. 

POGLEDAJTE VIDEO: Evo koje namirnice sadrže najviše pesticida i kako iz čistiti

Pokretanje videa...

Namirnice zagađene pesticidima 01:11

Osnivačica tvrtke Real Nutrition, liječnica i nutricionistica Amy Shapiro, preporučuje da kad god mažemo nabavimo organski uzgojenu mrkvu, jer ova korjenasta namirnica koja zapravo raste u tlu može apsorbirati velike količine pesticida iz tla. Ako kupujete neorgansku, ili joj ne znate porijeklo, dobro je operite i ogulite. 

storyeditor/2023-03-13/106478122_l_normal_none.jpg

Evo nekoliko argumenata za to zašto bismo trebali jesti mrkvu: 

Dobra je za zdravlje očiju 

Mame i bake su imale pravo: Mrkva je bogata beta karotenom, spojem koji povrću daje narančastu nijansu, koji se u našem tijelu pretvara u vitamin A. Taj vitamin ima vrlo važnu ulogu u očuvanju zdravlja očiju i dobrog vida i  njegov unos je bitan za smanjenje rizika od makularne degeneracije. Pola šalice sirove, nasjeckane mrkve osigurava više od polovice preporučene dnevne količine vitamina A za odrasle.

Podupire zdravlje kože

Vitamin A je važan i u zaštiti zdrave kože. U nedavnoj studiji ljudi koji konzumiraju više vitamina A i karotenoida imaju smanjen rizik od raka kože. Redoviti unos mrkve može pomoći u osiguravanju adekvatne opskrbe vitaminom A cijelom tijelu.

Rajčica i mrkva su odlične za sjajniju i lijepo preplanulu kožu
Rajčica i mrkva su odlične za sjajniju i lijepo preplanulu kožu

Bogata vlaknima – štiti crijeva

Mrkva ima 2 grama vlakana na pola šalice. To je mješavina topivih vlakana, koji dolaze u obliku pektina i onih netopivih u vodi. Shapiro objašnjava da topiva vlakna mogu usporiti brzinu pražnjenja želuca, što povećava osjećaj sitosti nakon jela. Netopiva vlakna su s druge strane odgovorna za sprječavanje zatvora. Obje vrste vlakana moćna su sredstva za održavanje zdravog probavnog sustava.

Zdrava i za srce

Mrkva obiluje kalijem koji je važan za zdravlje srca i krvnih žila. Bogata je fitonutrijentima koji služe kao saveznici u borbi protiv  bolesti sa svojim antioksidativnim svojstvima, poput karotenoida i polifenola. Njezina vlakna djeluju učinkovito kod prevencije kardiovaskularnih bolesti, posebno od glavnih čimbenika rizika, poput visokog kolesterola, donosi Real Simple.

Ne podiže šećer

Mrkva ne utječe previše na glukozu u krvi, kaže Shapiro, što je čini dobrim zalogajem za dijabetičare i za sve koji žele izbjeći skokove šećera u krvi. Stabilna razina šećera u krvi pomaže izbjegavati taj stalni ciklus koji vodi bespotrebnom grickanju, a koji može utjecati na težinu, razinu energije i raspoloženje.

Kako jesti mrkvu?

Odrasli bi trebali jesti dvije do tri šalice povrća dnevno. Preporuka je grickati ju sirovu, umočenu u hummus, guacamole ili svježi sir, što može biti zdrav međuobrok. Pečenje mrkve u pećnici s maslinovim uljem i soli, ili s malo meda ili javorovog sirupa za poseban prilog, je još jedna sjajna opcija. 

Shapiro savjetuje i mljevenje mrkve i dodavanje pečenom mesu, za povećanje nutritivnih vrijednosti. Također možete ju ukiseliti ili narezati na rezance ili listiće svoje mrkve dodati u salatu. Dobra je i za zgušnjavanje umaka – narežite ju na sitnije kockice, ili naribajte i ubacite u gulaš pa pustite da se raskuha. 

Za dodatnu inspiraciju, u nastavku donosimo nekoliko zanimljivih recepata s mrkvom. 

Salata od začinjene mrkve

Narezanu mrkvu prelijte toplim uljem natopljenim češnjakom, kuminom i s malo začina od mljevene crvene paprike. Jelo podsjeća na marokansku salatu od mrkve. Grožđice pune citrusa daju nalet slatkoće. 

Sastojci: 1/4 šalice zlatnih grožđica, 2 1/2 žlice svježeg limunovog soka, 1/2 kg mrkve, 2 žlice maslinovog ulja, 1 češanj češnjaka, 1/4 žličice sjemenki kumina, 1/4 žličice mljevene crvene paprike, 1/4 žličice morske soli, svježe mljeveni crni papar

Priprema: Stavite grožđice i limunov sok u malu zdjelu i ostavite da odstoji, oko 5 minuta. Vrhove mrkve nasjeckajte i stavite na stranu. Ostatak mrkve isjeckajte u procesoru hrane i stavite u veliku zdjelu. Zagrijte ulje u maloj tavi na srednjoj vatri. Dodajte češnjak i kuhajte, neprestano miješajući, oko 30 sekundi. Umiješajte sjemenke kumina i mljevenu crvenu papriku. Kuhajte, neprestano miješajući, dok ne zamiriše, oko 30 sekundi. Dodajte mješavinu češnjaka te umiješajte grožđice i limunov sok. Pospite sa solju i mljevenim crnim paprom. Dodajte na kraju sitno nasjeckane vrhove mrkve, i promiješajte da se sjedini.

Pečena mrkva s tučenom ricottom, pirom i hrskavim kupusom

Zdrave žitarice i raznobojno povrće su naslagani na šlag tučene ricotte. Ovo jelo smatra se neodoljivo zabavnim i ukusnim. Vaši gosti neće otići gladni, primamljivo izgleda, jednostavno, a istodobno nešto novo i neočekivano.

Sastojci: 700 g mrkve prepolovljene po dužini ako je velika, 3 žlice maslinovog ulja, 1 1/4 žličice soli, 3/4 žličice crnog papra, 1/2 glavice crvenog kupusa, očišćenog i nasjeckanog, 1 šalica pira, 3/4 šalice ricotte od punomasnog mlijeka, 1/4 šalice pečenih slanih pistacija, nasjeckanih

Priprema: Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva s rešetkama u gornjoj i donjoj trećini. Pomiješajte mrkvu, 1 žlicu ulja, pola žličice soli i četvrtinu žličice papra na plehu za pečenje. Pomiješajte kupus, preostale 2 žlice ulja, pola žličice soli i četvrtinu žličice papra na drugom obrubljenom plehu za pečenje. Pecite, miješajući mrkvu i kupus i rotirajući lim za pečenje odozgo prema dolje, dok mrkva ne poprimi zlatnosmeđu boju, a kupus ne postane zlatan i hrskav, 25 do 30 minuta. U međuvremenu kuhajte pir u velikom loncu kipuće slane vode dok ne omekša, 20 do 30 minuta. Ocijedite i prebacite u veliku zdjelu. Stavite ricottu i preostale četvrtine žličice soli i papra i miješajte dok ne postane glatko. Rasporedite smjesu od ricotte na tanjur i na vrh stavite pir, mrkvu i kupus. 

Juha od mrkve s kandiranim bademima

Dva kilograma mrkve pretvorit ćete u jednostavnu, ukusnu juhu s tostom namazanim kozjim sirom i mješavinom kandiranih badema začinjenih ružmarinom. To je vegetarijanski recept koji će se svidjeti svim nepcima. Iako je ovo dovoljno obilno za večeru, može biti i izvrsno predjelo. Uparite juhu s bijelim vinom i poslužite uz paprenu salatu od rikule i dodajte glavno jelo poput pečene piletine ili odreske cvjetače.

Sastojci: 5 žlica neslanog maslaca, 2 svježe grančice ružmarina, pola šalice narezanih badema, 2 žlice šećera, 1/4 žličice kajenskog papra, 1 1/4 žličice soli, 1 mali žuti luk, 2 češnja češnjaka, 2 kg nasjeckane mrkve, 4 1/2 šalice juhe od povrća, pola žličice svježe mljevenog crnog papra, 70 g svježeg kozjeg sira, 4 izrezane kriške bageta, tostirane, maslinovo ulje

Priprema: Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Otopite 3 žlice maslaca u velikom loncu na srednje jakoj temperaturi. Dodajte ružmarin i kuhajte dok ne postane hrskav, oko 2 minute. Izvadite i bacite ružmarin. Dodajte bademe, šećer i papar maslacu u tavi i kuhajte, neprestano miješajući, dok bademi ne porumene, 2 do 3 minute. Na pripremljeni lim za pečenje rasporedite smjesu od badema u jednom sloju, začinite s 1/4 žličice soli. Pustite da se potpuno ohladi, oko 15 minuta. Dok se bademi hlade, obrišite lonac i zagrijte preostale 2 žlice maslaca na srednjoj vatri. Dodajte luk i češnjak, kuhajte povremeno miješajući, dok ne omekša, oko 8 minuta. Dodajte mrkvu, 4 šalice juhe, papar i preostalu žličicu soli. Pokrijte i kuhajte dok mrkva ne omekša, 20 do 25 minuta. Prebacite smjesu u blender. Blendajte dok ne postane vrlo glatka, oko 1 minutu, dodajući preostalih pola šalice juhe ako je potrebno da postignete željenu konzistenciju. Na tostove namazati kozji sir. Poslužite juhu s tostom od kozjeg sira. Prelijte uljem i pospite ušećerenim bademima.

Mrkva se čuva u hladnjaku, a evo kako će biti svježa što duže
Mrkva se čuva u hladnjaku, a evo kako će biti svježa što duže

Kolačići od mrkve za doručak

Ovaj recept donosi kolač od mrkve za zdravi početak dana. Zdravi sastojci bogati vlaknima ublažavaju oslobađanje dodanog šećera u krvotok, uključujući valjanu zob, bademovo brašno, orahe i naribanu mrkvu. Ispecite svoj kolač i pojedite ga za doručak. U svakom kolačiću ima manje od pola žlice javorovog sirupa. Osim toga, recept se sastoji od korisnih sastojaka bogatih vlaknima, koji ublažavaju oslobađanje dodanog šećera u krvotok.

Sastojci: 1 1/2 šalice valjane zobi, 1 šalica bademovog brašna, 1 žličica praška za pecivo, 1 žličica mljevenog cimeta, 3/4 žličice soli, 1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića, 1 veliko jaje, 1 bjelanjak, 1/2 šalice nerafiniranog kokosovog ulja, 1/3 šalice javorovog sirupa, 1 1/2 žličice ekstrakta vanilije, 1 1/2 šalice pakirane svježe naribane mrkve, pola šalice nasjeckanih oraha

Đumbir, limun i med za zdravlje, liniju, probavu i jači imunitet
Đumbir, limun i med za zdravlje, liniju, probavu i jači imunitet

Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. U velikoj zdjeli umutite zob, brašno, prašak za pecivo, cimet, sol i muškatni oraščić. Napravite udubljenje u sredini smjese i u nju dodajte jaje i bjelanjak. Umutite ulje, sirup i vaniliju dok se ne sjedine, ubacivši jaje i pomiješajte mokre sastojke u suhe. Umiješajte mrkvu i orahe dok se ne dobije jednolično tijesto. Zahvatite smjesu za otprilike četvrtinu šalice, svaku mjericu čvrsto stisnite mokrim rukama u kompaktnu kuglicu. Na lim za pečenje slažite kuglice na malenoj udaljenosti i pritisnite da se malo spljošte. Pecite dok kolačići ne porumene, a vrhovi malo ispucaju, oko 30 minuta. Ostavite da se ohlade na limu za pečenje oko 20 minuta. Čuvajte pokriveno u hladnjaku do tjedan dana, ostavite na sobnoj temperaturi najmanje 15 minuta prije jela. Kolačiće možete i zamrznuti. Pružaju trajnu energiju zahvaljujući svojoj kombinaciji proteina, zdravih masti i vlakana.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt
PRIPAZITE NA OVE ZNAKOVE

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt

Svi simptomi srčanog udara Linde Johns, američke književnice, su oni koji bi mogli biti - i često jesu, odbačeni od strane zdravstvenih djelatnika, a kamoli ljudi koji ih imaju

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument
EVO NA ŠTO PRIPAZITI!

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument

Kako biste bili sigurni da će se vaša volja provesti na način na koji želite, sastanite se s profesionalcem kako biste stvorili oporuku koja će biti od koristi vama i vašim najmilijima bez ikakvih zabluda i iznenađenja
Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša
IDEALNA NIJANSA

Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša

Od Ovna do Ribe, svih 12 znakova Zodijaka povezano je s različitim stvarima, kao što su određene kvalitete, karakteri, afiniteti, planeti, pa čak i boje