To je to što me zanima!

Voće i povrće jede se za bolje zdravlje, ali i više mira i sreće

Prehrana bogata voćem i povrćem djeluje umirujuće na raspoloženje. Da bi se osjetile značajne promjene potrebno je pojesti oko sedam porcija na dan
Vidi originalni članak

Prema narodnoj mudrosti "jabuka na dan tjera doktora van", no osim toga ona će poboljšati i vaše stanje uma, tvrde znanstvenici s novozelandskog Sveučilišta Otago.

Oni su u studiji dobrovoljce podijelili u dvije skupine, od kojih su jedni imali prehranu baziranu na voću i povrću, dok su drugi jeli ponajviše ugljikohidrate, meso i brzu hranu, piše Daily Mail.

Otkrili su da oni koji su jeli voće i povrće imaju veće razine energije, smireniji su i zadovoljniji sobom.

- Postoji jednostavan način popravljanja raspoloženija, a to je uključivanje što većih količina voća i povrća u dnevni meni. Osim što će nam probava biti bolja, a mi mršaviji, imat ćemo više energije i osjećati se psihički bolje - rekao je voditelj studije, dr. Tamlin Conner.

Daljnje analize znanstvenika su pokazale da ljudi trebaju imati ukupno sedam porcija voća i povrća na dan kako bi ta pozitivna promjena u raspoloženju bila značajna. Jedna porcija voća ili povrća odgovara veličini ljudskog dlana ili pola šalice.

Idi na 24sata

Komentari 18

  • bezinspiracije 25.01.2013.

    Obožavam povrće. Ne volim voće, ali se prisilim da ponekad pojedem radi vitamina, ali ne uživam. To jedem, jer moram.

  • Silloh 25.01.2013.

    od kad je na tržištu gmo voće, konzumiram isključivo u obliku tableta, ako se ne dočepam organskog :/ a tu i tamo koju bananu

  • snajperista21st 25.01.2013.

    "sedam porcija na dan" - da mi rastu u kući, jeo bi toliko, ali treba i to kupit........

Komentiraj...
Vidi sve komentare