To je to što me zanima!

'Voćoljupci' obožavaju slatko, ljubitelji povrća egzotična jela

Ljubitelji povrća "ne bježe" od egzotične hrane i vole isprobavati nove stvari, a "voćoljupci" bi najradije svaki ručak pojeli s nogu, a najviše od svega vole slatko
Vidi originalni članak

Ljudi se dijele na dvije velike skupine - na one koji više vole povrće i one koji više vole voće, pokazalo je veliko američko nutricionističko istraživanje. Svaka kategorija ima različit odnos prema hrani, ali i određene crte osobnosti. Ljubitelji povrća preferiraju gorke okuse i uvijek su spremni isprobati nešto novo. Kulinarski su radoznali te rado odlaze u restorane s egzotičnom hranom. Ako će se na kraju jela zasladiti desertom, uvijek će ga zaliti čašom ukusnoga crnog vina. Njima jednostavno ne odgovara da im u ustima ostane osjećaj slatkoće. Vole se zabavljati u društvu i lakše se upuštaju u pustolovine. Oni će biti ti koji će prijatelje pozivati kod sebe na večeru i pritom kuhati kalorijama bogata jela. 

Ljubitelji voća preferiraju slatku hranu. Ručak kod njih obvezno završava desertom. Uglavnom ne vole kuhati i u pravilu biraju hranu koja ne zahtijeva puno vremena za pripremu. Oni su osjetljiviji na okus i nepogrešivo otkrivaju bilo kakvu gorčinu. Već u djetinjstvu počinju odbijati povrće i od te navike ne odustaju. Najsretniji su ako mogu na brzinu nešto pojesti te nakon toga nastaviti sa svakodnevnim životom. Izbjegavaju društvena okupljanja vezana uz hranu. 

Ljubitelji povrća su ipak u vodstvu

Oba načina prehrane su zdrava i zadovoljavajuća, ističu nutricionisti. I voće i povrće sadrži niz vitamina i minerala koji tijelo održavaju zdravim i snažnim. Na tom dugačkom popisu ističu se vitamin C, beta-karoten, kalcij, magnezij i folna kiselina. Ipak, ljubitelji povrća su u prednosti jer njihova hrana ima spojeve koji sprečavaju nastajanje raka. Biljke iz porodica kelja i brokola na tom polju su prvaci.

Grejp je sjajni voćni početak

Ljubitelji povrća trebali bi prehranu obogatiti voćem, a najbolje je početi gorkim. Probajte staviti malo grejpfruta u salatu. U jogurt povremeno stavite jagode ili borovnice, koje imaju vrlo malo šećera. Nastavite piti crno vino nakon deserta jer ta je kombinacija itekako zdrava. A ako vas kritiziraju da jedete premalo voća, podsjetite ih da je rajčica ustvari - voće.

Maslinovim uljem protiv gorčine

Ljubitelji voća lakše će podnijeti povrće ako ga jedu s masnoćama koje neutraliziraju osjećaj gorčine i pomažu da povrće sklizne kroz grlo. Uvijek pri ruci imajte bocu s maslinovim uljem kojim ćete neutralizirati sve te “grozne” gorke okuse. Tako ćete najzdravije olakšati jedenje kuhanog povrća.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare