To je to što me zanima!

Vodič kroz napojnice u svijetu: Kome, gdje i kada ih ostaviti?

Na kruzerima su napojnice najčešće uključene u račun, u Japanu i Kini je uvreda ostaviti napojnicu, a u hotelu je obavezno treba ostaviti sobarici i nosaču prtljage
Vidi originalni članak

I kod davanja napojnica treba u obzir uzeti neka pravila, ali i tradiciju zemlje u kojoj provodite godišnji odmor. Uobičajena praksa posljednjih 10 godina na velikim kruzerima jest ta da je napojnica uključena u račun. Neki od njih omogućuju vam da izaberete kome želite dati napojnicu, dok drugi imaju već unaprijed napravljenu listu. Više ne nagrađujete dobrog radnika, već dobru uslugu, istaknuo je Spud Hilton, urednik rubrike "Putovanja u San Francisco Chronicleu. Zato prije nego date napojnicu provjerite je li ona uključena u vaš račun.

Napojnice restoranu

U Sjedinjenim Američkim Državama pristojna napojnica u restoranima iznosi od 15 do 20 posto od ukupnog iznosa računa, dok je u Europi normalno "zaokružiti" račun. Na primjer ako račun iznosi 47 kuna, ostavit ćete 50 kuna. No u Danskoj i Novom Zelandu se ne očekuje napojnica, a u Japanu i Kini se čak smatra uvredom, dok je na Arubi tih 15 posto uključeno u račun. Taj novac dijele svi, od konobara do kuhara, no ako ste posebno zadovoljni s konobarom možete mu ostaviti dodatnih pet do 10 posto. Ako se dvoumite koliko bi novaca trebali ostavite pitajte osoblje kakvi su lokalni običaji.

Kako se ponašati u hotelu

Kome dati napojnicu u hotelu, može biti jako zbunjujuće. Vratar vam otvara vrata, recepcioner daje sobu, a nosač nosi torbe. Jedino kome trebate dati napojnicu su nosač torbi, sobarica i concierge, a ostalima po želji. 

Sobarici možete svaki dan ostaviti po nekoliko kuna, s time da novac ostavite ispod jastuka, a ne na noćnom ormariću. Ako ga ostavite na noćnom ormariću, ona može pomisliti kako novac nije namijenjen njoj već da ste ga vi jednostavno zaboravili, istaknuo je John DiScala, osnivač američkog portala Johnny Jet.

Osim sobarici, napojnicu je pristojno ostaviti i conciergeu osobito ako vam je nabavio karte za odličan koncert ili riješio stol u popularnom restoranu. Možete ostaviti od 30 do 100 kuna. 

I vodič zaslužuje napojnicu

Napojnice za vodiča su rijetko uključene u cijenu aranžmana pa ih je najbolje dati nakon obilaska. Nakon manjeg obilaska preporučuje se dati od 15 do 20 kuna, a nakon dužeg od 40 do 55 kuna, istaknuo je Andrew Schrage, suvlasnik američkog portala Money Crashers Personal Finance, a piše BudgetTravel

Ako se dvoumite koliko biste novaca trebali ostaviti upitajte svoju putničku agenciju, a u nekim slučajevima možete te informacije pronaći i na njihovim službenim stranicama.

Nemojte zaboraviti na taksista

I taksistu koji vas vozi do zračne luke i muči se s vašim preteškim torbama trebate dati napojnicu. Nekoliko kuna smatra se pristojnim, dok je u SAD-u uobičajena napojnica od 30 do 100 kuna, a ako vas vozač vozi nakon ponoći napojnica bi trebala biti i nekoliko kuna veća.   

Idi na 24sata

Komentari 19

  • dipsy2010 24.10.2012.

    Kruzeri vam na kraju putovanja daju popratno pismo (i 3 koverte) u kome objašnjavaju koliko po osobi morate min. ostaviti sobarici, konobaru, pomoćniku sa naglaskom "ako ste zadovoljni, ostavite više". Ti ljudi imaju fixnu plaću od 300 eura + napojnice (ma kolike one bile). U restoranima se, nakon provjere da li je napojnica unutar cijene, ostavlja10%-15%, ako je hrana dobra, a ako je loša - jednu sitnu kovanicu (sa naglaskom "nisam zaboravio napojnicu, ali vi niste zaslužili više")...

  • ink-taste 10.10.2012.

    nikom, nigdje, nikad

  • Aranka 09.10.2012.

    Nit kam idem - nit kome kaj dam

Komentiraj...
Vidi sve komentare