To je to što me zanima!

Vodič za kvalitetnu kupnju sezonskog, ljetnog povrća

Koliko koje povrće može stajati u hladnjaku, na kojoj polici, kako treba izgledati prilikom kupnje i na što još treba paziti otkrijte u ovom vodiču
Vidi originalni članak

Pri kupnji paprika birajte one sa sjajnom kožom, bez ogrebotina, mjehurića ili nagnječenja. Izbjegavajte paprike s pljesnivom stabljikom jer je moguće da su trule i iznutra. U ruci bi trebale biti teške i čvrste, ali ne i mekane. Svježe paprike mogu se čuvati u hladnjaku, nezamotane u ladici za povrće, gdje je najhladnije. Zelene će izdržati oko tjedan dana u hladnjaku, a žute, narančaste i crvene paprike najviše pet dana.

ZELENA SALATA, KUPNJA: Ne smije imati uvenule listove ni tamne točke. Izbjegavajte velike glavice jer imaju tvrđe listove.
ČUVANJE: U hladnjaku u papirnatom ubrusu, opranu i bez “sumnjivih” listova, od dva do četiri dana. Držite podalje od voća koje zrije jer potiče kvarenje.

RAJČICA, KUPNJA: Pazite da plod nema oštećenja, nagnječenja i pukotina. Nemojte kupovati prezrele rajčice.
ČUVANJE: Uvijek čuvajte rajčice na sobnoj temperaturi jer im hlađenje uništava okus i teksturu. Nezrele će brzo dozrijeti u sobi u papirnatoj vrećici.

GRAŠAK, KUPNJA: Najbolji je onaj u tvrdim i sjajnim mahunama koje će, ako ih protrljate, zaskvičati. Izbjegavajte svijetlozelene i žute mahune.
ČUVANJE: Iskoristite što prije ili blanširane zamrznite. Čuvajte svježi grašak u donjem dijelu hladnjaka dva dana.

PATLIDŽAN, KUPNJA: Mora biti tvrde, sjajne kože bez ogrebotina. Kraći patlidžani, od 7,5 do 15 cm, manje su gorki. Prezreli su meki na dodir.
ČUVANJE: Pripremite ga isti dan nakon kupnje ili sutradan. Dotad ga čuvajte u hladnjaku, ali tamo brzo omekša i postaje gorak.

MLADI KRUMPIR, KUPNJA: Mladi krumpir može se kupiti na tržnici od proljeća do jeseni. Izbjegavajte krumpir sa zelenim točkama jer su one znak toksina, kao i proklijali.
ČUVANJE: Mladi krumpir čuva se na tamnom i hladnome mjestu od 0 do 10°C. Pripremite ga što prije.

TIKVICE, KUPNJA: Najbolje su mlade tikvice ne veće od 15 cm. Velike su tvrde i vodenaste. Težina mora odgovarati veličini. I najmanja oštećenja uzrokuju kvarenje.
ČUVANJE: Neoprane tikvice mogu se čuvati u hladnjaku sedam dana u rupičastoj vrećici.

KORABICA, KUPNJA: Listovi moraju biti intenzivno zeleni, bez požutjelih dijelova, a glavica čvrsta i glatke kore, nimalo mekana. Najbolje su glavice od 7,5 cm u promjeru jer su velike tvrde i drvenaste.
ČUVANJE: U donjem dijelu hladnjaka nekoliko dana.

CIKLA, KUPNJA: Birajte ciklu koja ima vrh jer su odrezane već čuvane u hladnjači. Treba biti čvrsta, glatka i bez ogrebotina te do promjera 7,5 cm.
ČUVANJE: U plastičnoj vrećici u donjem dijelu hladnjaka cikla može stajati do dva tjedna.

KRASTAVCI, KUPNJA: Najbolji su tvrdi, teški i tamnozeleni krastavci bez smežurane kore i mekanih dijelova. Manji krastavci su i manje gorki.
ČUVANJE: Umotani u plastičnu foliju izdržat će do tjedan dana u hladnijem dijelu hladnjaka. Osjetljivi su na toplinu.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare