To je to što me zanima!

Vodič za početnike: Pripremite finu kajganu ili poširana jaja

Za meko kuhana jaja dovoljno je pet minuta, kajgana se priprema s mlijekom ili vrhnjem, poširana jaja treba kuhati u vodi s octom, a sol treba izbjegavati
Vidi originalni članak

Jaje na oko

U tavu stavite žlicu ulja i pustite da se zagrije. Nakon toga razbite jaje i istresite ga na ugrijano ulje te posolite. Pecite na umjerenoj vatri da se bjelanjak lagano stisne, a ne nastanu tamni rubovi. Nagnite tavu i sa žličicom prelijevajte ulje po ostatku jajeta kako bi se ispeklo. 

Kuhana jaja

Za meko kuhana jaja potrebno je četiri do pet minuta kuhanja, a za tvrdo 10 do 15 minuta. Ako jaja kuhate od šest do devet minuta, bjelanjak će biti čvrst, a žumanjak kremast u sredini te čvrst na rubovima. Prije kuhanja jaja, ljusku treba probušiti iglom kako ne bi popucala, a nakon kuhanja preporučuje se jaja isprati hladnom vodom kako bi ih lakše ogulili.

Kajgana

U posudu stavite tri jaja, razmutite ih i dodajte dvije žlice mlijeka ili vrhnja. Smjesu po želji možete posoliti i popapriti. Na prethodno ugrijano ulje ulijte mješavinu i miješajte. Pržite na laganoj vatri dok smjesa ne postane kremasta. Ako se kajgana predugo peče, previše će se stvrdnuti. 

Poširana jaja

U lonac dodajte vodu i dvije žlice octa te lagano zagrijte. Nakon toga razbijte jaje u posudicu i lagano ulijete u lonac. Kuhajte tri do četiri minute, izvadite iz lonca i stavite u mlačnu vodu. Po želji možete odrezati neravne rubove i potom zagrijte jaja u vrućoj, blago posoljenoj vodi. 

Jaja trebaju biti dobro ohlađena prije kuhanja, a zakiseljenu vodu ne treba soliti jer će se bjelanjak i žumanjak odvojiti.

Brzo guljenje jaja

Najlakši način guljenja kuhanih jaja jest da ih najprije stavite u hladnu vodu, a potom stavite na stol i lagano pritisnite dok ljuska ne pukne i potom zarolate po površini. Voda će pomoći da se ljuska lakše odvoji od bjelanjka. Osim ovog, jaja možete oguliti i na drugi način, tako da razbijte ljusku na vrhu i dnu jajeta, skinite ljusku na istom mjestu te snažno puhnite.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • jer ja sam zmija a ti si zaba 24.04.2013.

    Ni jaje ne znam skuvat kako treba...kad ga ja skuvam ne bi ga ni Bog ogulio

Komentiraj...
Vidi sve komentare