To je to što me zanima!

Vrata pakla u Sibiru su sve veća - sve zbog klimatskih promjena

Krater u Sibiru postaje sve veći zbog načina na koji permafrost djeluje na okoliš. To ujedno pomaže znanstvenicima da bolje razumiju trenutnu klimatsku krizu, ali i prošlost Zemlje
Vidi originalni članak

Masivni krater u Sibiru, poznat i pod nazivom 'Vrata pakla', postaje sve veći. Ovaj fenomen znanstvenicima može pomoći u boljem razumijevanju klime u prošlosti, kao i to kako permafrost reagira na zagrijavajuće tlo. Batagaika, masovni krater, dugačak je jedan kilometar i dubok preko 50 metara. 

POGLEDAJTE VIDEO: Ogroman krater u Sibiru se povećava 

Promatranja daljinskim senzorima pokazuju da se granica provalije kreće oko 20-30 metara godišnje. To je uzrokovano ljudskim krčenjima šuma, a godišnje odmrzavanje pogoršava rast provalije. Time se u atmosferu oslobađa ugljični dioksid i plin metan koji ubrzavaju klimatske promjene.

Na ovom području rade multidisciplinarni timovi koji proučavaju povijest, paleontologiju i prošlost ove okoline. Svaki sloj kratera otkriva različita vremenska razdoblja pomažući znanstvenicima da shvate koliko je zemlja zapravo otporna na klimatske promjene, prenosi BBC.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • crna žena 30.07.2020.

    Tamo gdje ljudska ruka dođe sve uništi.

Komentiraj...
Vidi sve komentare