To je to što me zanima!

Vremenska kapsula EPK 27 susjedstava položena u Trsatu

Sveučilišni Kampus postao je dom vremenske kapsule 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, koja je s porukama za buduće naraštaje položena između zgrade sveučilišnih odjela i Učiteljskog fakulteta
Vidi originalni članak

Vremenska kapsula položena je na idućih sto godina, priopćeno je u subotu iz Rijeke 2020. Svako od susjedstava EPK pohranilo je u kapsulu svoje ideje, želje, sjećanja i pitanja koja su osmislili s nadom da će na tom prostoru i dalje biti života, a susjedstva očuvana.

POGLEDAJTE VIDEO:
Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

27 susjedstava EPK čine Lovran, Opatija, Matulji, Kastav, Pehlin, Drenova, Škurinje, Turnić i Mlaka, Sveučilišni Kampus, Jelenje, Čavle, Praputnjak, Kostrena, Crikvenica, Novi Vinodolski, otok Rab, otok Unije, grad Cres, grad Krk, Malinska, Vrbnik, Gomirje, Mrkopalj, Fužine, Delnice, Brod na Kupi i Gornji Kuti.

Sva susjedstva realizirala su svoje programe, uspostavila nova europska prijateljstva i nastavljaju razvijati nastale inicijative.

OTKRIĆE U NUŠTRU U temeljima zgrade pronašli vremensku kapsulu iz 1904.

Iz Rijeke 2020 navode da poruke govore o sadašnjoj generaciji, o 2020., o svakom pojedinom susjedstvu, o životima pojedinaca te o ideji budućnosti i kako ju vide iz sadašnje perspektive.

Rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija istaknula je kako je sveučilište bilo ponosan partner u projektu EPK, u mnogim programima i u sklopu susjedstva Kampus.

"Pokrenula se nova kreativna energija koja neće stati, radit ćemo i dalje na novim projektima. Kada gledam na programski pravac 27 susjedstava u cjelini čini mi se da je stvoren novi krug prijateljstva, napravljene su brojne lijepe stvari, otvorile su se nove teme i stvorila se lijepa mreža suradnje. EPK je omogućio da se nešto novo pokrene i vjerujem da ova priča tu ne završava", rekla je.

Rajka Jurdana Šepić, koja je na čelu tima Kampus, kazala je da je sklopu tog susjedstva realizirano 28 projekata – izdano je pet knjiga, održano sedam radionica, 15 izložbi te brojni interaktivni programi sa zajednicom.

KAKVA SREĆA Povijesno blago: Zidar je našao izgubljenu vremensku kapsulu

Direktorica Rijeke 2020 Irena Kregar Šegota kazala je da je tim Rijeke 2020 pomagao u povezivanju s međunarodnim partnerima i s umjetnicima te da je tako izgrađena europska mreža suradnje za koju vjeruje da će se nastaviti razvijati.

Podsjetila je da je tijekom 2020. i 2021. u sklopu EPK održano više od 450 događanja. Za travanj, završni mjesec pripremljeno je 50-ak događanja, no, zbog teške epidemiološke situacije u Primorsko-goranskoj županiji, neka se nisu mogla ostvariti. Ipak, većina programa publici će biti dostupna, uživo ili online.

FASCINANTNO Genijalna 'vremenska kapsula': Svoj je život snimao 35 godina

Ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka Nikolina Radić Štivić se nada da će oni koji budu svjedočili otvaranju kapsule iščitati upravo poruke o važnosti zajedništva i suradnje.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel kazao je da od svih programskih pravaca u sklopu EPK, 27 susjedstava ima najizraženiju europsku komponentu. Svi koji su sudjelovali u stvaranju programa EPK su uspjeli zahvaljujući samo jednoj ideji koju su stalno imali pred sobom, a to je zajedništvo, zaključio je.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare