To je to što me zanima!

Vrijednost jabuke skrivena je u kori punoj vitamina

Uz prstohvat cimeta i žličicu grožđica te pravu sortu jabuka, domaću će savijaču i najveći gurmani zamijeniti za onu iz slastičarnice
Vidi originalni članak

Za neodoljiv okus i miris tople štrudle s jabukama nije potrebno “potegnuti” do Beča. Uz prstohvat cimeta i žličicu grožđica te pravu sortu jabuka, domaću će savijaču i najveći gurmani zamijeniti za onu iz slastičarnice. Samo dozrele, superslatke jabuke ulaze u “kandidaturu” za najbolju štrudlu. Moraju biti crvene, čvrste, pune soka i, naravno, svježe ubrane. Volite li kisele, ukuhajte ih u umak i poslužite uz slasne teleće medaljone ili sitno narežite i, uz orahe, “ubacite” u salatu.
Bez obzira ribate li ih, režete, kuhate za kompot ili džem, ne gulite jabuke. Naime, njihova je vrijednost upravo u kori punoj vitamina i minerala. I ako ih kratko zapečete u pećnici i pospete smeđim šećerom, ona će spriječiti da se sočno meso jabuke osuši. (ml)
Štrudla s grožđicama i jabukama
Sastojci: pakiranje lisnatog tijesta, 70 dag jabuka, 8 dag grožđica, 5 dag oraha, 1 dag šećera, sok od pola limuna, vanilin šećer, žumanjak
Priprema: Lisnato tijesto rastanjite valjkom u pravokutnik. Na sredinu kore stavite ribane jabuke pomiješane sa šećerom, limunovim sokom, grožđicama, grubo narezanim orasima i vanilin šećerom. Spojite krajeve tijesta preko nadjeva, probodite tijesto vilicom na nekoliko mjesta, premažite ga žumanjkom kako bi dobilo sjaj i stavite u posudu koju ste prethodno isprali hladnom vodom. Pecite na temperaturi od 225C oko pola sata. Kad su savijače pečene, pospite ih šećerom u prahu.
Waldorfska salata s rotkvicama
Sastojci: 15 dag celerova korijena, 15 dag kiselih jabuka, 15 dag oraha, sol, papar, dl majoneze, dl jogurta, 15 dag rotkvica
Priprema: Celer prokuhajte u slanoj vodi kojoj ste dodali žličicu octa. Jabuke, rotkvice i orahe narežite na kockice pa pomiješajte s ocijeđenim, također narezanim celerom. Posolite, začinite majonezom i jogurtom. Prema želji dodajte sasvim malo šećera.
Prhka pita s cimetom
Sastojci: 25 dag brašna, 15 dag maslaca, 5 dag šećera, 2 žlice vrhnja, žlica ruma, korica od limuna; Za nadjev: 50 dag jabuka, 5 dag šećera, 3 dag grožđica, žličica ruma, prstohvat cimeta
Priprema: Prosijano brašno izmiješajte s izmrvljenim maslacem. Dodajte šećer, vrhnje, rum i naribanu koricu limuna. Ostavite da odstoji 1 sat. Razdijelite tijesto na dva dijela i razvaljajte. Lim za pečenje polijte vodom, stavite jedan dio tijesta i pecite dok ne porumeni. Dodajte nadjev: ogulite i naribajte jabuke, dodajte šećer, grožđice, rum i cimet. Na nadjev stavite drugu polovicu tijesta ukrašenog tanko narezanim jabukama. Pecite 45 min na 200C.
Odresci u umaku od jabuka
Sastojci: 2 dl šerija, 3 dl kokošjeg temeljca, 5 dl gustog soka od jabuke, žlica vode, 1,5 žličica škroba, pola zelene jabuke, 4 svinjska odreska, sol, papar, ulje
Priprema: U zdjelici za umak zagrijte šeri tako da zavrije te ga ostavite da vri oko 5 minuta. Dodajte temeljac i sok od jabuke. Držite na vatri 10-12 minuta. U maloj zdjelici pomiješajte vodu i škrob te dodajte umaku. Nakon što zavrije, držite na vatri još 1 minutu uz stalno miješanje. Maknite umak s vatre, dodajte mu jabuke i timijan te prekrijte zdjelicu. Meso posolite i popaprite. U tavi prepržite meso. Prelijte umakom.



Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare