To je to što me zanima!

Vrkuta (Gospin plašt): Čuvarica ženskog zdravlja ublažava pms

Najcjenjenija ženska biljka, vrkuta, ima spazmolitičko djelovanje (opušta grčeve), pa se rabi kod želučanih problema, bolne mjesečnice i neredovitih ciklusa...
Vidi originalni članak

Zahvaljujući suvremenom načinu života, zdravlje žena i muškaraca sve je više narušeno. Loša prehrana, zagađeni zrak, sve više sjedenja, stres i umor uzroci su brojnih problema. Kao rezultat se javljaju problemi s kardiovaskularnim sustavom, probavnim organima, karcinomima, a sve češće obolijevaju i reproduktivni organi, koji ovise o vrlo osjetljivoj hormonalnoj ravnoteži. Kako bismo se ublažili simptomi, nekad je dovoljno samo piti dobro probrane čajeve. 

Žene su se oduvijek okretale prirodi kao izvoru zdravlja i lijekova. I pažljivim izborom su pronađeni lijekovi za bolne i neredovne cikluse, hormonalne promjene, menopauzu i neugodne simptome koji ju prate, ali i zamiome, ciste...

Među biljkama koje čuvaju žensko zdravlje najviše se ističu vrkuta, stolisnik (hajdučka trava), breza, gospina trava (kantarion), kadulja, neven, rusomača, te valerijana - neprikosnoveni darovi prirode. Njih bi svaka žena trebala imati kućnoj ljekarni. Naravno, ne očekujte rezultate odmah, za sve treba vremena i strpljenja. 

Ove biljke smiruju upale, otekline, imaju snažno antibakterijsko djelovanje, koriste se kod neplodnosti, odličan su regulator hormona, lijek za policistične jajnike, ublažavaju simptome PMS-a, postporođajne depresije, a pomažu i kod skidanja suvišnih kilograma.

Koriste se još od antičkog doba, a u srednjem vijeku smatralo se da mogu očuvati djevičanstvo i mladolikost. 

Švicarski travar Johan Kincle tvrdio da se 30 posto ginekoloških operacija može izbjeći upotrebom čaja od vrkute. 

Pored spomenutih djelovanja na žensko zdravlje, vrkuta djeluje i protiv mioma, cista i endometrioze, olakšava PMS, regulira ciklus. Koristi se i kod bolnih i obilnih menstruacija, jer sadrži tanine i adstringente koji normaliziraju krvarenje. Kupka, vaginalno ispiranje i tamponi s vrkutom djelotvorni su kod gljivica, bakterijskog vaginitisa i drugih infekcija.

Čaj za plodnost

Pomiješajte jednake količine vrkute i valerijane, pamalenu žlicu mješavine prelijte s dva decilitra ključale vode. Zatim ostavite poklopljeno neko vrijeme da odstoji, ne kraće od pola sata. Procijedite i lagano pijte do tri šalicečaja dnevno tijekom tri mjeseca, s pa- uzama tijekom menstruacije.

Vrkuta i malina

Pomiješajte po 50 grama vrkute i lista maline s duplo manje (25 g) matičnjaka. Uzmite jednu do vrha punu jušnu žlicu i prelijte s dva decilitra vode koja je tek prokuhala.

Zatvorite posudu i sačekajte najmanje tridesetak minuta, da čajna mješavina odstoji. U jednom danu (24 sata) možete uzimati najviše tri velike šalice ovog napitka.

Za policistične jajnike pomiješajte jednake djelove vrkute, stolisnika i nevena, pa tri velike žlice ove mješavine prelijte s litrom provrele vode i pustite pola sata poklopljeno da odstoji pa procijedite. Možete piti do tri šalice, ali samo nekoliko dana.

Kupka

Priprema: 200 grama suhog ili svježe vrkute prokuhajte u tri litre vode i ulijte u kadu s pripremljenom vodom. U vodi se opustite najviše deset do dvadeset minuta prije spavanja.

Super ženski čaj

Pomiješajte stolisnik i vrkutu u jednakim količinama. Za jednu šalicu čaja prelijte žličicu mješavine s 2,5 dl kipuće vode, poklopite i pustite da odstoji 10-15 minuta, zatim procijedite. Po želji se može zasladiti medom.

Piti 2-3 šalice dnevno.

Regulira menstrualni ciklus te ublažava bolove, uključujući i bolove u grudima, liječi gljivične infekcije, upalu mokraćnog sustava, bijelo pranje i upalu jajnika. Djeluje protiv cisti na jajnicima, ublažava neugodne simptome PMS-a, menopauze i klimakterija; uravnotežuje hormone, jača maternicu te time smanjuje sklonost pobačaju; jača cijeli reproduktivni sustav.

Nakon šest tjedana napraviti pauzu od četiri tjedna. Ovu čajnu mješavinu ne bi smjele piti trudnice.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare