To je to što me zanima!

WHO: Carski rezovi i drip su često nepotrebna intervencija

Rodilje trebaju više sudjelovati u odlučivanju o porodu, trebaju imati više vremena za porod, a potrebno je i smanjiti broj medicinskih intervencija prilikom poroda, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija
Vidi originalni članak

WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) je objavio 26 novih preporuka za rodilje u kojima posebno upozorava na sve veći broj medicinskih intervencija, poput carskog reza, koje nisu uvijek neophodne. 

"U posljednja dva desetljeća imamo sve više medicinskih intervencija koje su za rodilje nepotrebne", rekao je Olufemi Oladapo iz WHO-ove ureda za reproduktivno zdravlje i istraživanja.

SNIMILA VIDEO 'Nije tako strašno': Pokazala je kako izgleda porod u Hrvatskoj

"U nekoliko svjetskih regija postali su vrlo rašireni zahvati poput carskog reza ili korištenja oksitocina kako bi se ubrzao porod", dodao je Oladapo, govoreći o sintetiziranom obliku prirodnog hormona koji se u nekim dijelovima svijeta rutinski daje rodiljama intravenozno kako bi se izazvale kontrakcije, ubrzao porod i izbjegle komplikacije.

NEMA LOŠEG MLIJEKA 12 najvećih zabluda o dojenju: Nemam dosta mlijeka, slabo je

WHO je objavio da dosadašnja istraživanja sugeriraju kako postotak poroda obavljenih carskim rezom od 10 do 15 posto ne vodi do pada stope smrtnosti majke ili djeteta.

"Među srednje razvijenim zemljama poput Turske, Kine, zemalja Latinske Amerike i Irana, postoji visoka stopa carskih rezova, "često bez pravog razloga", rekao je dužnosnik WHO-a Metin Gulmezoglu.

RAZBILE MIT 10 žena otvoreno o prirodnom porodu bez lijekova: Snažno je!

Oladapo ja naglasio da bi žene trebale biti slobodne izabrati položaj koji žele pri porodu, te da bi im se trebali osigurati lijekovi protiv bolova.

"Želimo stvoriti uvjete u kojima su žene dobro informirane i u kojima su uključene u donošenje odluka vezanih za porod", dodao je Oladapo.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • 18.02.2018.

    Moju zenu su provu izmucili 14 sati da bi je poslali na carski. Prelose sve skupa

  • 16.02.2018.

    Po meni.drip recimo nije nista lose...je da boli ludjacki ali ubrza stvar jer i sa prirodnim trudovima boli ludjacki samo duuuuugooo dugoooo....za ugovorene carske, ako nema stvarno indikacija za to nisam, jer puno njih se boji rodit i traze veze i vezice da rode na carski i to nebi dozvoljavala...al ako je zena probala prirodno i neide, ili se sta zakonplicira, naravno da je najvazniji zivot mame i bebe....ali isto mi idu na zivce zene koje rode na.carski pa se kao zale kako in je tesko iza poroda, a niti se patila niti je sta osjetila( ugovoreni)...eto mi sta smo prirodno rodile, odma smo sve mogle...nisan znala.za sebe misec dana

  • 16.02.2018.

    Nekada je porođaj predstavljao sudbinu, sa"dobrom nadom" ,a danas carski rez pruža šansu sprječiti eventualne komplikacije koje nastaju tijekom prirodnog, uobičajenog donošenja djeteta na svijet.Srećom, jer je ponekada doista neophodno,pristupiti toj metodi jer se za drugi način npr ne ispunjavaju medicinski uslovi.Ipak mora se napomenuti da je Sectio Caesarea postao moda i iz raznih razloga, koji su sve drugo, a ne medicinski argiment, podigao stopu primjenjenosti na 50% više nego prije 25 godina.Da napomenom da su obavljani bez striktnog medicinskog razloga nego po želji.Ponegdje se to rješava sa Dg. Riziko trudnoća..a sve više je točki "rizične ttudnoće" koje se upisuju u tanelu kao naravno, posije grund za Operativni zahvat.U medicinskom svijetu nazvan "Saectio Caesaria a la Carte" Carsko rez po porudžbi..- i vrlo nepopularan među kolegama.WHO smatra da je u većini slučajeva zaboravöjeno naglasiti,da je i pored toga što se radi o ritini, to ipak Operacioni zahvat na trbušnoj duplji, te se kao takav ima i tretirati. Isto tako , koliko ima svojih prednosti, toliko ima i mana..Još jednom, u slučajevima kada za to postoje indikacije je samodostatan razlog za zahvat..i to se saopći obitelji..U protivnom se previše često "uskače" bezpotrebno u sam prirodan tok porođaja.

Komentiraj...
Vidi sve komentare