To je to što me zanima!

Za Božić cijeli svijet uživa u posebnim poslasticama

Dok se u Australiji slavi na plaži uz roštilj, Šveđani se slade dimljenim haringama i vrućim grogom, a Norvežani pripremaju puding koji donosi sreću
Vidi originalni članak

Blagdanska gastro-čarolija diljem svijeta u znaku je pečenja. Nadjevena guska, patka ili purica karakteristične su za Veliku Bitaniju i Francusku, a jela od bakalara, šarana i jegulja dio su tradicije skandinavskih zemalja. Namirnice i sastojci tradicionalnih jela povezani su s narodnim vjerovanjima i običajima. Tako šljive zauzimaju posebno mjesto u engleskoj blagdanskoj kuhinji. Osim što se dodaju slasnim pečenjima i suhim kolačima, od njih se pravi i puding u koji se stavljaju novčići. Sretnom nalazniku novčić bi trebao donositi sreću tijekom nadolazeće godine.

ŠARAN U POLJSKOJ
Panirani ili pečeni šaran se poslužuje uz krumpirovu salatu, umak od piva i mirisni domaći kruh ili peciva.

FRANCUSKA PURICA
Francuzi za Božić prave puricu ili gusku s nadjevom od kestena te jedu delikatesne puževe, školjke i ukusne sireve.

ŠPANJOLSKE JUHE
Na tradicionalnom božićnom stolu u Španjolskoj krem-juha od badema ili oraha nezaobilazno je krepko predjelo.

SMOTOLJCI U MEKSIKU
Od kukuruznog brašna se prave tamalesi punjeni mesom ili povrćem koji se peku umotani u tijestu od kukuruza.

NORVEŠKI PUDING
Na Badnjak se pravi puding od riže u koji se stavlja jedan badem. Onaj tko ga zagrize, u novoj godini će sklopiti brak.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare