To je to što me zanima!

Za potrebe Hitchcockova horora dresirali su čak 3200 ptica

Dok je Iwerks bio nominiran za Oscara za najbolje specijalne efekte, a Hedren dobio Zlatni globus za zvijezdu godine, sam film dobio je mješovite kritike
Vidi originalni članak

Ubbe Ert Iwerks, poznatiji kao Ub Iwerks, bio je američki animator, crtač, dizajner likova, izumitelj i tehničar za specijalne efekte, poznat po svojim radovima u animatorskom studiju Walt Disney Animation Studios, a posebice na razvoju dizajna lika Mikija Mausa. Početkom 1960-ih snimio je zvukove napada ptica za film "Ptice" Alfreda Hitchcocka, koji je objavljen 18. ožujka 1963. godine. Film je djelomično inspiriran istinitim događajem kada su ptice napadale u Capitoli u Kaliforniji. Universal Pictures objavio je horor film u kojem više vrsta ptica napada ljude bez nekog logičnog objašnjenja u Bodega Bayu u Kaliforniji. U filmu glume Tippi Hedren, Rod Taylor, Jessica Tandy, Suzanne Pleshette i Veronica Cartwright. Većina ptica prikazanih u filmu bile su stvarne, ali korištene su i mehaničke. Hitchcock je jednom prilikom objasnio da su ptice napadale ljude jer su uzimali prirodu zdravo za gotovo.

- Za film su dresirali 3200 ptica. Gavrani su najpametniji, a galebovi najopakiji. Razmatralo se nekoliko mogućih završetaka filma. Jedan od njih prikazivao bi most Golden Gate potpuno prekriven pticama - rekao je Hitchcock u emisiji "The Dick Cavett Show" 1968. godine.

Dok je Iwerks bio nominiran za Oscara za najbolje specijalne efekte, a Hedren dobio Zlatni globus za zvijezdu godine, sam film dobio je mješovite kritike. Neki su smatrali da je film pun uzbuđenja, dok su drugi smatrali da je najlošiji ikad, ali s vremenom je cijenjenost filma porasla. Snimljen je svojevrstan nastavak 1994. godine pod nazivom "Ptice 2: Kraj kopna". Navodno ni redatelj filma, Rick Rosenthal, na kraju nije bio oduševljen filmom. U odjavnoj špici koristio je pseudonim Alan Smithee.

Prijavljen patent za perilicu rublju

Prije izuma perilice rublja ljudi su čistili svoju odjeću lupajući je o kamenje ili trljajući abrazivnim pijeskom i ispirući prljavštinu u potocima ili rijekama. Rimljani su izumili sirovi sapun, sličan lužini, koji je sadržavao pepeo i mast od životinja. Ručno pranje odjeće bilo je naporan i dugotrajan pothvat. Nathaniel Briggs iz New Hampshirea dobio je 28. ožujka 1797. godine prvi patent u SAD-u za perilicu rublja, izum koji je bio poznat pod nazivom Box Mangler.

Prvo natjecanje u dizanju utega

Iako su se utezi dizali tijekom cijele antike, pa i u srednjem vijeku, prvo svjetsko natjecanje u dizanju utega u modernijoj povijesti bilo je 28. ožujka 1891. godine Londonu. Na njemu je sudjelovalo sedam prvaka iz šest zemalja. Pobjednik je bio Edward Lawrence Levy, židovsko-britanski dizač utega i član atletskoga kluba Birmingham. Između 1891. i 1894. postavio je 14 svjetskih rekorda. U dizanju utega postoje inače dvije discipline - trzaj i izbačaj, a sve do Olimpijskih igara u Münchenu 1972. postojala je, uz te dvije discipline, i treća - potisak iznad glave. 

Više retro vremeplova pročitajte ovdje

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare