To je to što me zanima!

Za slasne palačinke tijesto se mora što brže miješati

Za zdrave palačinke u brašno sameljite zobene pahuljice i smotajte ih s nadjevom od posnog sira i dinje pa posipajte orasima ili sitnim lješnjacima
Vidi originalni članak

Umjesto samo s bijelim, tijesto se može pripremiti i s graham brašnom. Pomiješajte obje vrste u omjeru pola-pola jer će bijelo brašno bolje povezati sastojke i dobit ćete zdrave, integralne palačinke. Tijesto je najbolje miješati kratko i energično jer se sporim miješanjem aktivira gluten (ljepljiva bjelančevina), glavni krivac za žilavost. Palačinke možete usitniti i poslužiti kao prilog u mesnoj ili povrtnoj bistroj juhi ili ih slagati jednu na drugu u obliku torte. Ako ste ih ispekli previše, bez nadjeva, složene jedne na drugu možete ih čuvati u hladnjaku do tri dana, a u zamrzivaču do dva mjeseca. Bit će najukusnije zapečene u pećnici, a poslužite ih kao toplo predjelo ili glavno jelo uz neku svježu salatu

Vegetarijanske palačinke sa sirom
Sastojci: 2 poriluka, mrkva, 300 g šampinjona, tikvica, 2 češnja češnjaka
25 ml bijelog vina, 200 g ricotte
Napravite tijesto tako da u 75 g bijelog brašne dodate 125 g integralnog i ispecite palačinke. Poriluk nasjeckajte, a mrkvu naribajte. Šampinjone narežite na tanke listiće, a tikvicu na kockice. Kratko popirjajte povrće i dodajte češnjak, vino, začine. Dodajte ricottu, 2 žlice kiselog vrhnja i malo parmezana.
Svaku palačinku premažite s dvije žlice nadjeva i zarolajte ili skupite u svežnjiće poput ovih na slici.

Desert s bobičastim voćem
Sastojci: 400 g bobičastog voća, 2 voćna jogurta, štapić cimeta 2 dl crnog vina, 100 g šećera
Voće (kupine, maline itd), štapiće cimeta i voćni jogurt zagrijte. Napravite smjesu za palačinke i ispecite ih. Pomiješajte šećer, dva žumanjka, dva dl crnog vina i malo cimeta u prahu. Dok se kuha, miksajte smjesu pjenjačom, pazeći da vam ne zagori. Kad se smjesa digne i postane čvrsta, prelijte je preko palačinki nadjevenih voćnom smjesom.

Zapečene palačinke s mljevenim mesom
Sastojci: 400 g mljevenog mesa, 1 luk, paprika, 100 g rajčice, 150 ml kiselog vrhnja, 200 ml slatkog vrhnja
Popecite luk, mljeveno meso, crvenu papriku i pirjajte. Omekšanome mesu dodajte usitnjenu papriku i rajčicu, češnjak, sol i vegetu. Umiješajte brašno, dvije žlice kiselog vrhnja, kratko prokuhajte i malo ohladite. U istoj tavi zagrijte slatko vrhnje i ostatak kiselog vrhnja pa dio mješavine izlijte u vatrostalnu posudu. Po tome složite pripremljene palačinke i dodajte ostatak vrhnja. Zapecite u pećnici.

Palačinke Suzette na francuski način
Sastojci:10 dag maslaca, 10 dag šećera u prahu, naribana korica od 2 naranče, 2 žlice likera od naranče
Izmiješajte tijesto od brašna, jaja, soli, ulja i konjaka te dovoljno vode da tijesto bude optimalne gustoće. Ostavite da stoji oko 30 minuta i ispecite palačinke. Dio palačinki premažite pekmezom od naranče, a dio kremom od čokolade. Za nadjev dobro izmiješajte maslac, šećer u prahu, korice od naranče i liker te time premažite palačinke. Pokapajte ih likerom i pospite šećerom u prahu.


Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare