To je to što me zanima!

Za svaki slučaj: Prvi mjesec uz pilulu koristite i prezervative

Ne preporučuju se ženama s poremećajem zgrušavanja krvi, pušačicama, onima koje imaju dijabetes te dojiljama u prvih šest mjeseci nakon porođaja, govori dr. Gordan Crvenković iz ordinacije GynNova
Vidi originalni članak

Jedna od najpoznatijih metoda kontracepcije, koja je na tržište stigla davne 1960. godine, i danas izaziva mnoštvo pitanja. Na njih nam je odgovorio ginekolog Gordan Crvenković iz ordinacije GynNova. 

- Pilule se najčešće počinju uzimati prvi dan menstruacijskog ciklusa. Preporuka je uzimati ih otprilike u isto doba dana, ne uzimati ih natašte nego prije spavanja ili poslije ručka. Ovisno o vrsti, uzimaju se ili 21 dan (nakon čega slijedi pauza od sedam dana) ili 28 dana bez prekida - objašnjava zagrebački ginekolog i dodaje da, ako se preskoči s uzimanjem jedne pilule, idući se dan mogu uzeti dvije pa se trećeg dana nastavlja uzimati po jedna. 

- No, čak i jedna propuštena pilula povećava rizik trudnoće, pa je uzmite što prije. Ako se s uzimanjem pilule zakasni više od šest sati, postoji opasnost od neželjene trudnoće, računamo da je zaštita smanjena i treba koristiti dodatnu zaštitu sljedeća dva tjedna - kaže dr. Crvenković. A kad još treba uz pilulu koristiti dodatnu zaštitu? 

- Preporuka je da se prvih mjesec uzimanja koristi i drugo kontracepcijsko sredstvo (prezervativ), osobito u plodne dane. Od idućeg mjeseca ne treba više koristiti dodatno kontracepcijsko sredstvo - kaže dr. Crvenković. 

Iako je prvenstveno namijenjena za zaštitu od neželjene trudnoće, ova pilula uspostavlja balans hormona te liječi akne, kao i policistične jajnike. Ipak, kod žena koje uzimaju pilule postoji blago povećan rizik za razvoj raka dojke

- Veći rizik je kod žena (iznad 35. godine) i kod onih koje ih uzimaju dulje od 10 godina, te kod onih s opterećenom obiteljskom anamnezom. Ali ukupno je rizik vrlo blago povišen (1:7680 slučajeva) - kaže dr. Crvenković. 

Kontracepcijske pilule ne smiju se uzimati s lijekovima - rifampicinom (antibiotik u liječenju tuberkuloze), antiepilepticima te antiretroviralnim lijekovima (koji se koriste u liječenju HIV-a). 

- Ne preporučuju se ženama s poremećajem zgrušavanja krvi, pušačicama (osobito starijim od 35. godina), pretilim ženama (s BMI >35), ženama koje imaju šećernu bolest, onima koje pate od migrena, s neliječenim visokim tlakom, nepokretnim ženama, a ne smiju ih uzimati ni dojilje barem šest tjedana od porođaja - kaže ginekolog. 

DR. FISTONIĆ: Pijenje antibebi pilula svaki dan Britancima je novost, nama ne

Pilule ne debljaju, ne izazivaju pojačanu dlakavost, ali ne štite ni od spolno prenosivih bolesti. Moguće nuspojave u prvih nekoliko mjeseci korištenja su osjetljivost dojki, mučnina, kratka i slaba krvarenja, pojačan apetit i dobivanje 1-2 kilograma, blaže promjene raspoloženja i blaža depresija te smanjen libido, no treba zapamtiti da su nuspojave prolazne i nestaju za 2-3 mjeseca. U protivnom se može prijeći na neki drugi kontraceptiv.

Do pet posto njih ostat će trudne 

Žene koje (učestalo) zaboravljaju piti pilule ostaju trudne u oko 2-5 posto slučajeva, pa je tolika i šansa za trudnoću. Ako ih uzimaju savršeno, 1-3 od 1000 žena ostat će trudna u godinu dana uzimanja, kaže Crvenković.

KRVARENJE NIJE MJESEČNICA Tajna kontracepcijskih pilula koju bi sve žene trebale znati

Nuspojave koje se ne smiju ignorirati

Liječniku se javite u slučaju: 

- jakog bola u trbuhu koji ne prestaje, 

- bola u prsima, 

- hvatanja zraka ili kašljanja krvi, 

- jake glavobolje 

- bolova u nozi praćenih oteknućem koje se ne povlači, napominje ginekolog Crvenković. 

JEZIVA ISTINITA PRIČA IZA POPULARNOG FILMA: 'Obitelj je u kući strave proživljavala pakao, u pet ujutro budio bi ih miris leševa'

Idi na 24sata

Komentari 21

  • Roy Ban 23.01.2019.

    Špricnem pupak😜

  • 23.01.2019.

    Ne bi bilo lose ni prezentirati istrazivanja zadnjih 10 g. Samo kazem... malo smo zapeli u vremenu ocito..

  • berek 23.01.2019.

    Nemoj se neboj se😊

Komentiraj...
Vidi sve komentare