To je to što me zanima!

Za svjež dah i čvrstu kožu dovoljna su dva mala kivija

Askorbinska kiselina štiti od upale mokraćovoda, jača čvrstoću i otpornost kože, a njezina kiselost uništava bakterije u ustima i time uklanja loš dah
Vidi originalni članak

Doza vitamina C iznosi 60 mg, topljiv je u vodi, pa ga je potrebno uzimati svaki dan jer ga tijelo ne može pohraniti. Iako ga se rijetko sjetimo, ako su upale mokraćovoda posrijedi, najnovija istraživanja pokazala su kako askorbinska kiselina (drugi naziv vitamina C) utječe na kiselost urina te smanjuje broj opasnih bakterija u mokraćovodu. Nedostatak vitamina C može uzrokovati i nenadane modrice koje sporije zacjeljuju, a njegova kiselost uništava bakterije u ustima i time sprečava loš dah. Bogati prirodni izvori tog vitamina su citrusi, brokula, rajčica i crveni kupus, a njegovu preporučenu dnevnu količinu sadrže pola guave, pola velike ili mala čaša soka od naranče te dva mala kivija.
Rda željeza je 17 sušenih smokvi ili 51 sušena marelica
Željezo proizvodi hemoglobin, koji se nalazi u crvenim krvnim stanicama i služi za prijenos kisika. Već i minimalno opadanje njegovih vrijednosti dovodi do letargije i smanjenja tjelesne energije. Oko 12 posto odraslih žena pati od nedostatka željeza. Najviše ga ima u crvenome mesu, sušenom voću i žumanjku jajeta.
Suhu kožu obnavlja 100 g maslaca ili mrkva
Vitamin A bori se protiv slobodnih radikala koji oštećuju kožu, obnavlja njezine stanice te utječe na elastičnost. Zato je glavni sastojak većine losiona te krema za lice i tijelo. Najviše ga ima u masnijoj ribi, jajima, mlijeku, crvenom i narančastom voću te povrću. RDA tog vitamina tijelo će dobiti iz, primjerice, pola litre punomasnog mlijeka.
Rda selena je 175 g filea bakalara
Selen kontrolira rad štitnjače, čiji hormoni utječu na metabolizam. Za zdrav metabolizam i dobru cirkulaciju potrebno je tijelo opskrbiti dovoljnim količinama selena. Najbolji prirodni izvori selena su orašasti plodovi, sjemenke, leća i školjke. Preporučena dnevna količina za muškarce iznosi 0,075 mg, a ženama je potrebno 0,06 mg selena na dan.
Rda cinka je 15 mg, što je isto kao 272 g bifteka
Cink utječe na rast i diobu stanica, spolno sazrijevanje, reprodukciju, zacjeljivanje rana, imunološki sustav, osjetilne funkcije (osobito okusa i mirisa), rad mozga, probavu, disanje te zdravlje kose, kože i noktiju. Ima ga u školjkama, mesu peradi, indijskim oraščićima i slanutku.
Dvije zdjelice kornfleksa ili 45 oraha protiv crvenih očiju
Zbog nedostatka vitamina B2 i B6 dolazi do upale kapilara na površini oka, pa se javlja crvenilo očiju. Vitamin B također smanjuje stres te poboljšava koncentraciju i pamćenje. Najviše ga ima u mliječnim proizvodima, ribi i mesu. RDA vitamina B12 je mikrogram, što je isto kao i žličica sardina ili pet žlica naribanog parmezana.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare