To je to što me zanima!

Za zdravlje i okus: Liječnica kaže da luk treba staviti u svako jelo

Luk je osnovna namirnica svake svjetske kuhinje i trebao bi biti osnovna namirnica za naše zdravlje, kaže liječnica koja smatra da bi ga trebalo jesti svakodnevno jer su njegove dobrobiti nevjerojatne
Vidi originalni članak

Luk se obično ili voli ili mrzi, bilo da je sirov, pirjan, pečen ili čak ukiseljen, a njegov je okus doista specifičan, kao što je uostalom i primjena. 

Pogledajte video:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Egipćani su ga čak i štovali te su smatrali da njegov oblik i koncentrični krugovi predstavljaju vječnost, dok su ga Grci često jeli jer su vjerovali da čisti krv od toksina što je danas potvrđeno mnogim studijama, kao i njegova druga ljekovita djelovanja.

Bez obzira što nam često tjera suze na oči i daje zadah nakon jela, bez luka bi brojna jela bila prazna. To smatra i liječnica opće medicine Cate Shanahan, koja navodi niz razloga zbog kojih bi ovo podcijenjeno povrće trebalo stavljati u svaki obrok koji možete.

BRZO I JEDNOSTAVNO Lošeg zadaha od luka riješite se uz pomoć ovih malih trikova

Zašto luk?

Nije tajna da se luk može pohvaliti nekim prilično impresivnim zdravstvenim blagodatima. Najznačajnije je što je bogat antioksidansima poput vitamina C i B, koji uništavaju slobodne radikale. Također sadrži i probiotska vlakna, što pomaže u održavanju zdravih bakterija u probavnom sustavu, piše Mind&Body Green.

Osim toga, brojna zdravstvena istraživanja su otkrila da je luk povezan s manjim rizikom od karcinoma dojke, a njegovi nutrijenti općenito pokazuju antikancerogena svojstva.

U pogledu vrsta luka (crveni, žuti, bijeli ili zeleni), udio antioksidansa varira u svakom od njih te se smatra kako je crveni najzdraviji. Ipak, s niti jednom vrstom u obroku nećete pogriješiti, ističe Shanahan.

SAVJETI KUHARICE Usporite zrenje banani, luku i krumpiru te produžite trajanje

To nad vodi i do sljedećeg razloga zašto ona obožava luk - prisutan je u svakoj svjetskoj kuhinji jer daje bogatstvo svim jelima. Bilo da se radi o mesnim jelima, povrću, zalihama, gulašima i salatama, vjerojatno je da je luk negdje unutra, jer je kao namirnica odličan za nadopunjavanje okusa.

Naposljetku, luk se ponajprije preporučuje srčanim bolesnicima jer njegovi sastojci sprečavaju gomilanje trombocita i ubrzavaju proces razgradnje ugrušaka. Luk smanjuje i rizik od povišenog krvnog tlaka, a ima i antivirusna te antibiotska svojstva te regulira šećer u krvi.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • 18.06.2020.

    Kapula je zakon. Koristim u kuhanju i raznim salatama.

  • pikzibner 18.06.2020.

    A ima i antiparazitska svojstva. Uvarak od luka se koristio za rješavanje glisti.

  • Salamalama 18.06.2020.

    A što ako ste alergični na luk kao ja? 😭 😭

Komentiraj...
Vidi sve komentare