To je to što me zanima!

Zaboravljivi ste? Mogući uzrok je previše čokolade u prehrani

Čokolada i druge slastice podižu razinu šećera, a posljedica toga su problemi s pamćenjem. Utjecaj šećera na pamćenje nema veze s dijabetesom, otkriva studija
Vidi originalni članak

Čokoljupci i ostali koji ne mogu zamisliti svoj dan a da ne pojedu nešto slatko zbog toga bi mogli imati problema s pamćenjem, tvrde znanstvenici iz Charite bolnice u Berlinu. Oni su promatrali više od 140 zdravih ispitanika prosječne dobi od 63 godine, kojima su dali jesti čokoladu, a potom testirali sposobnosti pamćenja, piše Daily Mail.

Oni koji nisu jeli čokoladu imali su bolje rezultate na testu pamćenja 15 riječi u 30 minuta, a s povećanjem razine šećera u krvi iznad 7 mmol/L, ispitanici su u prosjeku bili sposobni zapamtiti dvije riječi manje.

- Ovi rezultati upućuju na to da spuštanje razine šećera u krvi može poboljšati sposobnost pamćenja, osobito kod kognitivnih poremećaja koji prate stariju dob - zaključila je voditeljica studije, dr. Agnes Floel.

- Otprije znamo kako je dijabetes tipa 2 rizični faktor za obolijevanje od Alzheimera, no ova studija otkriva da povećane razine šećera utječu i na pamćenje ljudi koji nemaju šećernu bolest - komentirala je studiju dr. Clare Walton iz britanskog Udruženja za oboljele od Alzheimerove bolesti.

Šećer treba nositi upozorenje o štetnosti baš poput cigareta

Idi na 24sata

Komentari 26

  • zahira45 26.10.2013.

    Aha...već nas počeli tješiti, kakao nestaje, proizvodnja će padati ,cijena čokolade rasti....Uglavnom, živjela čokolada ! :))

  • user_140683 25.10.2013.

    Zar samo u čokoladi ima šečera?

  • bubamara2103 25.10.2013.

    Od čokolade postanem zaboravljiva, zaboravim da sam već jednu pojela pa pojedem još jednu...

Komentiraj...
Vidi sve komentare