To je to što me zanima!

Začini, pekmez i maslinovo ulje ne smiju se 'sunčati'

Pravilan način čuvanja, hrani će prodiljiti vijek trajanja. A u autentičnoj aromi i jačini začinskog bilja, začina i ulja uživat ćete i nekoliko godina
Vidi originalni članak

Polutrajne namirnice poput pekmeza, meda, maslinovog ulja i maslina te začinskog bilja držite podalje od izvora topline, vlage i izvorne svjetlosti. Pravilan način skladištenja produljit će im vijek trajanja te sačuvati aromu i ukus, što se posebno odnosi na začine te začinsko bilje. Ako su u komadu dulje zadržavaju svježinu u odnosu na sjeckane, mljevene ili tucane. Stavite ih u dobro zatvorene posude dalje od hladnjaka i blizine prozora. Začinima u komadu tako ćete produljiti vijek trajanja i do četiri godine, a onima koje ste nasjeckali do dvije ili tri godine.
>>>Prodiranje pare u posudu ‘krade’ okus
Svježina začina vidi se u njihovoj boji, ali i jačini arome i ukusa. Nemojte sipati začine izravno iz posude u kojima ih čuvate u jelo. Prodre li para od kuhanja u posudu, začini će izgubiti aromu.

Žitarice i mahunarke
držite u hermetički zatvorenim posudama
i obavezno ih spremite na suho i mračno mjesto. Rok trajanja im
je oko godinu dana
Tjesteninu čuvajte u dobro zatvorenim posudama na suhom mjestu. Bez jaja traje i do godinu dana, a u suprotnom ju pojedite u roku od mjesec ili dva
Rižu stavite u ambalažu koja propušta zrak, na primjer u vreću od jute. Ovako čuvana riža može trajati godinu dana i dulje. Integralna riža ima kraći rok trajanja
Pekmez, med i maslinovo ulje pospremite na suho i tamno mjesto. Najbolje u smočnicu, ako ju imate. Pridržavate li se pravila, ove namirnice možete jesti cijelu godinu
Zatvorenu teglicu maslina čuvajte u smočnici. Otvorenu obavezno stavite u hladnjak i pojedite u roku od dva tjedna. Šećer držite na suhom, u posudi koja se ne zatvara hermetički

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare