To je to što me zanima!

Začinjena hrana štiti tijelo od zaraznih bolesti

List lovora se tako često dodaje u mesne prerađevine jer ubija trovača mesa Clostridium botulinuma, djelotvorni su i drugi začini
Vidi originalni članak

Začini kao što su lovor, češnjak, cimet, gorčica i klinčić u hrani djeluju preventivno protiv razvoja štetnih mikroorganizama, ali i direktno ubijaju uzročnike bolesti, ako se oni već razviju. List lovora se tako često dodaje u mesne prerađevine jer ubija opasnog trovača mesa Clostridium botulinuma. Studija koja je istraživala utjecaj 24 različita začina na razvoj Escherichie coli u mljevenome mesu pokazala je da protiv te bakterije najsnažnije djeluju češnjak, klinčić i cimet. Dodavanjem 7,5 posto tih začina uništilo je 99 posto bakterije. Znanstvenici tvrde da bi učinak bio sličan i kod drugih uzročnika bolesti poput salmonele te kažu da što je više začina u hrani, to su manje šanse da u njoj prežive razni mikroorganizmi. Od kadulje (žalfije) u srednjem se vijeku radila otopina kojom su se ljudi mazali protiv raznih epidemija. Kao lijek odavno se koristi i šafran, a kurkuma (glavni sastojak curryja) se u Indiji rabi za zacjeljivanje rana. Poznato je i snažno antimikrobno djelovanje češnjaka za koji se smatra da može suzbiti napadaj gripe.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare