To je to što me zanima!

Zamislite da izađete iz kuće i ugledate ovaj spektakl od boja!

Prekrasnu igru zelene, bijele i ljubičaste svjetlosti Matthew Robinson snimio je kada je izašao ispred vrata Opservatorija na sjeveru Norveške, gdje živi i radi
Vidi originalni članak

Englez Matthew Robinson podijelio je predivan video aurore borealis koji je snimio na norveškom otoku Senja, na sjeveru zemlje. On inače radi u Opservatoriju Aurora Borealis, a snimio ju je upravo ispred njega. 

- Ovo je apsolutno nevjerojatno iskustvo, da možeš izaći van i ugledati spektakularne boje koje plešu iznad tvog doma. Ovo mi nikad neće dosaditi - ispričao je za Storyful. 

U videu se čuje kako Matthew govori: O Bože! Pogledaj kako je ljubičasto!  

POGLEDAJTE VIDEO:

Aurora Borealis ili polarna svjetlost vidljiva je uglavnom u polarnim krajevima. Nastaje kada brze električki nabijene čestice Sunčeva vjetra uđu u Zemljino magnetsko polje pa se ubrzavajući se prema Zemljinim magnetskim polovima sudaraju s česticama zraka i potiču ih na emisiju svjetlosti. Najčešće se javljaju na visinama između 90 i 150 kilometara. Do razlike u boji dolazi zbog različitih gustoća zraka na različitim visinama u atmosferi. 

NAJBOLJA U 50. GODINA Idealna mjesta za promatranje veličanstvene Aurore Borealis

Zelena svjetlost nastaje kada u dubljim slojevima atmosfere dolazi do značajnijeg sudara među molekulama zraka, pa kisik pobuđen Sunčevim vjetrom emitira takvu boju. Ljubičastu i plavu svjetlost emitira pobuđeni dušik neovisno o visini. 

Aurora borealis inače znači sjeverna zora, a dobila je ime prema rimskoj božici svitanja Aurori i grčkom bogu sjevernoistočnih vjetrova Boreju. 

Idi na 24sata

Komentari 3

  • menart 23.11.2020.

    Magično. Želja mi je to jednom uživo vidjet. No, nek nas sve prvo zdravlje služi a za drugo kad bude vrijeme. 👋😊

  • 23.11.2020.

    predivan fenomen 😍

  • Ketyy_1 23.11.2020.

    Aurora Borealis, prekrasan fenomen.

Komentiraj...
Vidi sve komentare