Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Idealna mjesta za promatranje veličanstvene Aurore Borealis

Idealna mjesta za promatranje veličanstvene Aurore Borealis
8

Božicu svitanja, po kojoj je Aurora Borealis dobila ime, najbolje je promatrati u Norveškoj, gdje se ide i u lov za njom, Švedskoj ili Finskoj, gdje se vidi 200 dana

VIDEO

Polarna svjetlost ili Aurora Borealis ove će godine biti najintenzivnija u posljednjih 50 godina, predviđaju u NASA-i. Najvidljivija je u razdoblju od prosinca do ožujka, ali ponekad se pojavljuje i u lipnju. Aurora Borealis koja je ime dobila po rimskoj božici svitanja, u prosjeku traje od 10 do 15 minuta. 

Polarnu svjetlost uzrokuje solarni vjetar odnosno električki nabijene čestice različitog intenziteta koje Sunce raspršava po sustavu.Te čestice privlači Zemljino magnetno polje oko polova zbog čega se vide u krajnjim geografskim širinama. Dok ulaze u atmosferu, čestice se ioniziraju i ispuštaju prepoznatljivu svjetlost. 

Švedska

Idealno mjesto za uživanje u svim nijansama Aurore Borealis svakako je švedska Laponija, točnije selo Abisko. Sa Zvjezdane stanice do koje možete doći samo uspinjačom pruža se veličanstveni pogled na Auroru, ali i na cijelo selo. Cijena noćenja iznosi 505 kuna. Osim Polarne svjetlosti zabavu možete pronaći u zimskim aktivnostima, od skijanja i sanjkanja, safarija po šumama na sanjkama koje vuku haskiji do ribolova u zamrznutom jezeru. 

Norveška

U Norveškoj se možete uputiti u lov na Polarnu svjetlost, a krstarenje počinje u gradu Tromsu, tzv. Parizu sjevera te se nastavlja do North Capea, a završava kod ruske granice i Kirkenäsa. Tijekom zime Sunce jedva izlazi, pa je više noć nego dan, ali vrijeme vas neće spriječiti da uživate u sanjkanju s vučom pasa i vožnji motornim saonicama.

Kanada

Stručnjaci se slažu da je najbolje mjesto za promatranje čudesne Aurore Borealis u sjevernoj Kanadi. Na području grada Churchilla nalazi se stanica za istraživanje Polarne svjetlosti, koja dopušta posjete i amaterima, od 16. do 21. veljače. 

Finska

U malenom selu Luosto osim Polarne svjetlosti koja se vidi više od 200 dana u godinu, možete uživati i u saonicama koje vuku haskiji ili sobovi te u ekstremnom skijanju. 

Aljaska

U gradu Fairbanksu je šansa da vidite Polarnu svjetlost veća za 80 posto jer se nalazi u tzv. aurorinom krugu, gdje je svjetlost najčešća i najintenzivnija. Najlakše je vidjeti i fotografirati daleko od grada, a neki hoteli i nude organizirane izlete u prirodu, ne nemojte se preplašiti losova koji svojevoljno šeću oko vas.

Island

Nevjerojatnu priliku da uživate u Polarnoj svjetlosti u podnožju ledenjaka koji je ujedno i vulkan nudi Island. Za vrijeme Aurore veliki kitovi ubojice orke, dolaze blizu obali kako bi se hranili haringama, a zadivljujući prizori vidljivi su i iz hotela. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...
ŠTO VAS ČEKA DANAS?

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...

Pročitajte dnevni horoskop za petak 10. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom