To je to što me zanima!

Zamrznite mahune u 4 koraka

Kad ih kupujete svježe, u hladnjaku mogu trajati 2 do 4 dana prije nego što se počnu kvariti. Zato je dobro znati da se relativno lako mogu zamrznuti i sačuvati za upotrebu i u zimskim mjesecima.
Vidi originalni članak

Nema sumnje da su mahune izuzetno bogate vitaminima i mineralima te vlaknima koja su korisna za probavu, te namirnica koja se može koristiti na niz načina tijekom cijele godine. No, kad ih kupujete svježe, u hladnjaku mogu trajati 2 do 4 dana prije nego što se počnu kvariti. Zato je dobro znati da se relativno lako mogu zamrznuti i sačuvati za upotrebu i u zimskim mjesecima.

POGLEDAJTE VIDEO: Evo što sve i kako možete zamrznuti

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Smrznute mahune možete čuvati u ledenici i do 8 mjeseci. 

Kao i mnoštvo drugog povrća,i njih prije smrzavanja treba blanširati. Blanširanje je postupak koji podrazumijeva kuhanje u vodi prije brzog hlađenja u velikoj količini ledeno hladne vode, kako bi se zaustavio postupak kuhanja. Ovo zaustavlja enzimska djelovanja koja mogu prouzročiti gubitak okusa, boje i teksture, osiguravajući tako da mahune zadrže svježinu. 

Ako niste sigurni kako blanširati i zamrznuti ovu vrijednu namirnicu, evo uputa u 4 jednostavna koraka: 

1. Operite ih i očistite 

Nakon što ih lagano isperete u hladnoj vodi, odrežite krajeve mahuna. Ako sorta koju ste izabrali ima 'konce' - tanke niti sa strane - pobrinite se da ih skinete.

2. Narežite (po potrebi)

Kraće mahune ne morate rezati, no one dulje bolje je prepoloviti, kako biste ih lakše spremali kad ih jednom odmrznete.

3.  Blanširajte ih 

Zakuhajte veliku posudu s vodom, te za to vrijeme pripremite veliku posudu s vodom u koju ste dodali kockice leda. Kad lonac zakipi, dodajte soli (može je biti dosta), dodajte mahune u kipuću vodu i kuhajte dok ne omekšaju, oko 2 do 4 minute. Pomoću žlice s rupicama izvadite mahune i prebacite ih u ledenu vodu. To će odmah zaustaviti kuhanje i sačuvati svijetlo zelenu boju mahuna. Pustite ih da se namaču oko 4 minute, a zatim ih premjestite na ručnik da se ocijede i osuše. 

4. Zamrznite mahune

Složite u jedan sloj na lim za pečenje i zamrznite, Potom ih spakirajte u vrećice ili spremnike koji se mogu zatvoriti. Dobro ih zbijte da ostane što manje zraka među njima, te zatvorite. Dobro je označiti vrećicu - upišite što je unutra, te datum pakiranja, prenosi Goodhousekeeping. 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • 18.09.2020.

    Hvala, ali ovo svaka domaćica zna.

Komentiraj...
Vidi sve komentare