Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Zamrznite mahune u 4 koraka

Zamrznite mahune u 4 koraka
1

Kad ih kupujete svježe, u hladnjaku mogu trajati 2 do 4 dana prije nego što se počnu kvariti. Zato je dobro znati da se relativno lako mogu zamrznuti i sačuvati za upotrebu i u zimskim mjesecima.

VIDEO

Nema sumnje da su mahune izuzetno bogate vitaminima i mineralima te vlaknima koja su korisna za probavu, te namirnica koja se može koristiti na niz načina tijekom cijele godine. No, kad ih kupujete svježe, u hladnjaku mogu trajati 2 do 4 dana prije nego što se počnu kvariti. Zato je dobro znati da se relativno lako mogu zamrznuti i sačuvati za upotrebu i u zimskim mjesecima.

POGLEDAJTE VIDEO: Evo što sve i kako možete zamrznuti

Pokretanje videa...

zamrzavanje hrane 01:29

Smrznute mahune možete čuvati u ledenici i do 8 mjeseci. 

Kao i mnoštvo drugog povrća,i njih prije smrzavanja treba blanširati. Blanširanje je postupak koji podrazumijeva kuhanje u vodi prije brzog hlađenja u velikoj količini ledeno hladne vode, kako bi se zaustavio postupak kuhanja. Ovo zaustavlja enzimska djelovanja koja mogu prouzročiti gubitak okusa, boje i teksture, osiguravajući tako da mahune zadrže svježinu. 

Plate with cooked green beans on wooden background

Ako niste sigurni kako blanširati i zamrznuti ovu vrijednu namirnicu, evo uputa u 4 jednostavna koraka: 

1. Operite ih i očistite 

Nakon što ih lagano isperete u hladnoj vodi, odrežite krajeve mahuna. Ako sorta koju ste izabrali ima 'konce' - tanke niti sa strane - pobrinite se da ih skinete.

2. Narežite (po potrebi)

Kraće mahune ne morate rezati, no one dulje bolje je prepoloviti, kako biste ih lakše spremali kad ih jednom odmrznete.

3.  Blanširajte ih 

Zakuhajte veliku posudu s vodom, te za to vrijeme pripremite veliku posudu s vodom u koju ste dodali kockice leda. Kad lonac zakipi, dodajte soli (može je biti dosta), dodajte mahune u kipuću vodu i kuhajte dok ne omekšaju, oko 2 do 4 minute. Pomoću žlice s rupicama izvadite mahune i prebacite ih u ledenu vodu. To će odmah zaustaviti kuhanje i sačuvati svijetlo zelenu boju mahuna. Pustite ih da se namaču oko 4 minute, a zatim ih premjestite na ručnik da se ocijede i osuše. 

4. Zamrznite mahune

Složite u jedan sloj na lim za pečenje i zamrznite, Potom ih spakirajte u vrećice ili spremnike koji se mogu zatvoriti. Dobro ih zbijte da ostane što manje zraka među njima, te zatvorite. Dobro je označiti vrećicu - upišite što je unutra, te datum pakiranja, prenosi Goodhousekeeping. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje