To je to što me zanima!

Zaslađena pića uzrokuju preko 200 tisuća smrti diljem svijeta

Narodi koji piju najviše slatkih i gaziranih pića imaju veću stopu umiranja od raka i srčanih bolesti, a znanstvenici su dokazali da kalorije iz soka štete više nego druge
Vidi originalni članak

Slatka voćna i gazirana pića povećavaju rizik od dijabetesa, srčanih bolesti, karcinoma, oštećenja bubrega i hipertenzije te svake godine uzrokuju više od 200.000 smrti u svijetu, pokazalo je istraživanje Harvard škole za javno zdravlje.

Znanstvenici tvrde da iako je teško dokazati direktnu povezanost slatkih pića i preuranjene smrti, očigledno je da njihovo prekomjerno redovito pijenje rezultira pretilošću i kroničnim bolestima, piše Daily Mail.

Od devet svjetskih regija, Latinska Amerika i karipsko područje imaju najviše zabilježenih smrtnih slučajeva povezanih sa slatkim napicima, a u istočnoj i centralnoj Rusiji povezali su velik broj srčanih bolesti s njima. Japan, čija populacija pije najmanje ovih pića, u svijetu ujedno ima i najmanju stopu smrtnosti povezanu s gaziranim pićima.

- Prekomjeran unos šećera, konzervansa i drugih aditiva u sokovima ugrožavaju ljudsko zdravlje, a osobito budućnost djece - zaključio je voditelj studije, dr. Gitanjali Singh. 

On i njegov tim su dokazali da kalorije koje dolaze iz zaslađenih pića imaju gori efekt na zdravlje nego kalorije iz bilo kojeg drugog izvora, a s unosom dodatnih 150 kalorija po čovjeku na dan, prisutnost dijabetesa u općoj populaciji raste za jedan posto.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • dalekotikuća 23.03.2013.

    Ja obožavam piti sokove i kad mi se pije ja ga pijem. Kad mi se jede čokolada pojedem Ne kanim se ničega odricati a umrijet ću ovako ili onako,umrijeti se mora. Uostalom, krvna slika mi je savršena.

  • objektivna_epistemologija_1 21.03.2013.

    Svi ti sokovi su sami otrov i nitko ih ne bi trebao piti. Najbolje piti vodu ili si kupiti sokovnik i sam raditi sokove. To je odlična investicija za zdravlje. Kad se iz sokovnika nacijedi sok može maksimalno stajati par sati dok ne postane kisel. Multivitaminski sok iz trgovine ima rok trajanja i po 1.5 - 2 godine. To su sami konzervansi

  • barby-barby 21.03.2013.

    ja najviše volim vodu...da je zagađena je...ali opet mi je najbolja...

Komentiraj...
Vidi sve komentare