To je to što me zanima!

Zaslađeni sokovi krivci su za dijabetes tipa 2 i srčane bolesti

Zaslađena pića povećavaju rizik od pretilosti, dijabetesa i od srčanih bolesti, zato ih ih je nabolje zamijeniti zdravijim izborom kao što je obična voda ili nezašećereni čaj
Vidi originalni članak

Konzumiranje vode umjesto zaslađenih sokova pomaže u mršavljenju i smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 za sedam posto, otkriva studija Sveučilišta Harvard. 

Ljudi koji boluju od dijabetesa tipa 2 ne mogu razgrađivati glukozu u energiju, zbog čega razina šećera u krvi raste. Neposredni simptomi su osjećaj žeđi i pospanosti. To može dovesti do ketoacidoze, manjka inzulina, što na kraju uzrokuje i nesvjesticu, pa čak i smrt. Dijabetes povećava rizik od srčanih bolesti i do pet puta, a tijekom vremena može uzrokovati i probleme s vidom i oštećenje živaca. 

- Postoji uvjerljiv dokaz da je redovito konzumiranje zaslađenih pića povezana s povećanim rizikom od pretilosti i dijabetesa. Osim toga takva pića povećavaju i rizik od bolesti srca i krvnih žila. Kako bi se smanjila opasnost od pretilosti i kardiovaskularnih bolesti, važno je smanjiti potrošnju zaslađenih pića i zamijeniti ih zdravijim izbora kao što su voda i nezaslađeni čaj - ističe glavni voditelj studije Frank Hu. 

Voda je jedina tekućina koju naše tijelo treba za hidratizaciju. Ona ne sadrži kalorije ili druge dodatke i kao takva, jedan je od najzdravijih načina hidratizacije uopće, tvrdi Kinvara Carey, direktorica Vijeća za prirodnu hidratizaciju. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare